Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: America first skadar USA och världen

LT:s gästtyckare Pär Granstedt konstaterar att Donald Trumps förtroendekapital nu är eroderat.

Ett av Donald Trumps viktigaste vallöften var ”America first”. Och ingen ska förneka att han gjort allt för att hålla det. Vad det står för i praktiken är en kortsiktig nationalegoism.

Den första mer uppseendeväckande åtgärden var att ta USA ur Parisavtalet om klimatet och samtidig avskaffa alla åtgärder från Obamatiden som skulle begränsa de amerikanska klimatutsläppen. Nu ökar trycket mot Trumpregeringen både inifrån och utifrån i takt med att klimatförändringarna gör sig allt mer påminda globalt, men också i USA.

På handelspolitikens område har Trumps strategi också ställt till det. Särskilt handelskonflikten mellan USA och Kina är på väg att föra in hela världsekonomin i en allvarlig kris. Nu pågår ansträngningar att rädda situationen i sista stund. Men ingen vet hur det hela kommer att sluta.

Ett hårt slag mot förtroendet för USA som avtalspartner var när Trump bröt det så kallade kärnenergiavtalet med Iran. Det hade så långt respekterats av alla parter, varit mycket framgångsrikt och främjat fred och stabilitet. Trump ville visa att han kunde åstadkomma större eftergifter än Barack Obama förmått. Men följden har i stället blivit en upptrappad konflikt i regionen, som hotar att resultera i ett nytt Mellanösternkrig, med förödande konsekvenser för världsfred och världsekonomi.

Grundskottet mot omvärldens förtroende för Trump är nog ändå sveket mot kurderna.

Förhandlingarna med Nordkorea skulle visa att han lyckas med det hans föregångare misslyckats med i mer än ett halvsekel. ett fredsavtal för Koreahalvön. Men hittills har man inte kommit någonstans. En orsak är utan tvivel att Nordkorea inser, efter Iran, att Trump inte är att lita på.

Grundskottet mot omvärldens förtroende för Trump är nog ändå sveket mot kurderna. Kurderna som tjänade som fotsoldater i USA:s krig mot IS, som tog de stora förlusterna i manskap, som i praktiken gjorde segern över IS möjlig, och nu tar ansvar för tusentals krigsfångar. Det är helt klart att de i gengäld räknade med USA:s stöd för sin kamp för en egen stat. I stället räckte det med ett telefonsamtal från Recep Tayyip Erdoğan för att Trump skulle svika dem, överlämna dem till den turkiska invasionsarméns framfart.

Antalet dödsoffer stiger snabbt och uppemot 200 000 människor har redan drivits på flykt. IS-fångar på rymmen kommer att förvärra kaoset. Erdoğan har redan klargjort att hans plan är en storskalig etnisk rensning som ska bereda plats åt ett par miljoner sunniarabiska flyktingar i vad som hittills har varit kurdisk hembygd. Nu går också Assadregimen in i kriget, med stöd av Ryssland – och risken för storkrig ökar ytterligare.

Frågan är var gränsen går för amerikansk tolerans mot Trumps katastrofala politik. Kanske den känsla av skam över kurdsveket som nu sprider sig inte minst inom krigsmakten och det republikanska partiet kan leda till att den gränsen nås.

Pär Granstedt

utrikeskrönikör