Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: 30 år efter murens fall – Ryssland åter mäktigt

LT:s gästkrönikör Pär Granstedt om världsläget – tre decennier efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott.

Berlinmuren fall 1989 var ett dramatiskt inslag i Sovjetunionen kollaps. Det gick en demokrativåg över världen, Euforin var stor och seriösa samhällsforskare talade om ”historiens slut”. Men så blev det förstås inte.

Vad som skedde blev en stor seger för Väst, för demokrati, marknadsekonomi och internationellt samarbete. Men som så ofta bar segern inom sig fröet till nya utmaningar.

De socialdemokratiska/socialliberala välfärdsidealen försvagades samtidigt. I stället fick vi ett allt starkare genomslag för nyliberala tankegångar om det fria konkurrenssamhället och den ”lilla staten”. Det ledde till en ökad ekonomisk tillväxt och mer globalt utbyte, men också till växande socioekonomiska klyftor och sociala motsättningar. Detta blev en grogrund för en växande högerpopulism och nationalism.

Globaliseringen ledde till hårdnande konkurrens där traditionella industriregioner i Europa och Nordamerika kom på efterkälken. Östra Europa drabbades särskilt hårt. Därför är det också där högerpopulismen är som starkast. Högerpopulismen innebär också främlingsfientlighet. Det har gjort det svårt för EU att hitta ett konstruktivt sätt att hantera de stora flyktingströmmar som genererats av konflikterna i Mellanöstern. EU:s oförmåga att integrera de nya medlemsländerna och hantera flyktingkrisen har lett till ett Europa som fortfarande är delat mellan öst och väst.

Högerpopulismens nationalegoistiska stämningar stärks. Det egna landet först! I spetsen går USA:s president Donald Trump. Hans America first-politik har bland annat lett till försämrade relationer med Nato-länderna, handelskrig med Kina och svek mot USA:s allierade i Mellanöstern, främst kurderna.

Den stora vinnaren på allt detta är Ryssland och dess president Vladimir Putin. Hans ambition har hela tiden varit att återupprätta Ryssland, inte minst som stormakt och internationell spelare. Och tack vare EU-samarbetets försvagning och USA:s America first-politik har det lyckats ganska väl.

Det behövs bara en smartare president i Vita Huset för att situationen ska förändra sig väsentligt.

Inte för att Ryssland har kunnat återta Sovjetunionens gamla ställning som supermakt. Ekonomiskt är landet mellanstort, jämförbart med Storbritannien eller Frankrike. Man räknar med att Rysslands militärbudget bara är en dryg tiondedel av USA:s.

Men Ryssland har utnyttjat många östländers besvikelse på EU-samarbetet och ökat sitt inflytande. Och i Mellanöstern har Trumps svekpolitik gjort Ryssland till den dominerande aktören med goda möjligheter att styra den fortsatta utvecklingen. Likaså har USA:s politik gjort Ryssland till en intressantare samarbetspartner till Kina.

Nej, historien tog inte slut med Berlinmurens fall. Putin har lyckats återställa Ryssland som en mäktig spelare i världspolitiken. Men det är mest ett resultat av Västvärldens splittring och svaghet. Det behövs bara en smartare president i Vita Huset för att situationen ska förändra sig väsentligt.

Pär Granstedt

utrikeskrönikör