Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Borgarklassens diskreta charm

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander gick på middagsbjudning – och fick anledning att reflektera kring vår livsstil.

När jag anlände till middagen i den pittoreska villan fick jag beröm för min nya rock, även om någon tyckte jag borde handlat second hand. På Hornsgatan har de så chicka butiker.

Ett par hade med sig klimatkompensation för värdparets kommande safariresa. Hur slätt stod sig inte min enkla bukett!

Anmäl text- och faktafel

Vi pratade om flyktingsituationen när vi tröttnat på att skryta över vår senaste långresa eller våra barns och barnbarns framgångar (är Bali eller Västindien bäst när man är barnledig?).

Vi var alla för mer eller mindre fri invandring utom några som tyckte att det kanske var lite mer komplicerat än så. Stämningen sjönk, det var tråkigt. För det finns ju så mycket plats i Norrland, som Reinfeldt sa. Och vi vill ju helst inte ha dem i innerstan.

Medan vi beundrade den eleganta tillbyggnaden med spa och gym sa värden att han tyckte det var hemskt med all konsumtion.

Vi berusade oss med vin och klimatkrisen. Den är ju ett spännande ämne att vältra sig i – och lite mindre kontroversiellt än invandring. Medan vi beundrade den eleganta tillbyggnaden med spa och gym sa värden att han tyckte det var hemskt med all konsumtion. Jag förstod att han inte menade tillbygget utan de mindre bemedlade klassernas inköp av nya hoodies på H&M. Eller kanske fattiga länders envisa krav på standardhöjning. Och det är verkligen lite jobbigt.

Jag försökte vinna poäng på att vi använde vår, visserligen bensindrivna, men gamla bil väldigt sparsamt, men blev slagen på fingrarna av några som hade köpt en Tesla.

På nätet kan man fylla i undersökningar för att se hur man ligger till klimatmässigt. Alla jag känner gör det. Det är så upphetsande att se hur många jordklot vi förbrukar. 4,2 i Sverige, vi ligger i täten.

Jag tog med min icke-konsumerande dotter i testet och fuskade lite i övrigt. Och ändå gick det inte ihop. Det kändes väldigt orättvist.!

Vi är fattigare än de flesta i min omgivning, äter halvvegetariskt och har inte råd med extravaganta utlandsresor. Mallorca och Kanarieöarna får duga. Fiji, Maldiverna eller Sydafrika är inget för oss. Och Turkiet går ju inte längre, däremot verkar militärdiktaturens Thailand vara helt okej.

Vi skulle behöva skippa allt kött, sälja bilen och sommarstugan och låta några ytterligare personer flytta in i lägenheten. Inte uteliggare dock för de är redan klimatanpassade och det vore synd att förstöra det.

Kommer vi att göra det? Skulle inte tro det! Inte förrän alla andra gör det. Och här i Sverige blir det ju ändå ett trevligare klimat ett tag framöver.

Och är det hela inte lite överdrivet trots allt? Kanske Trump har rätt. En het sommar gör ju ingen klimatkris.

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, mellan 2008–2014 anställd på Södertälje kommun bland annat som stadsarkitekt