Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna valfrihet, men först en rejäl pension

Det är en förvånansvärt hård ton i det debattinlägg (LT, 13 april) som signerades av Almegadirektörerna Anna-Karin Hatt och Anne-Marie Fransson.

Medan alla andra arbetsgivarorganisationer har tecknat avtal som innehåller tjänstepension, så väljer Almega nu att helt såga idén om ”tvingande” flexpension.

Men våra kollektivavtal har innehållit tjänstepension ända sedan 1960, och inte är det väl någon löntagare som upplever att ”facket tvingar” dem att ta emot pensionspremierna.

Almega har ifrågasatt inte bara flexpension utan i princip alla förmåner i kollektivavtalen. Detta är möjligen bara en del av ett förhandlingsspel, men de försvårar möjligheterna att komma överens. Vår ambition är att förhandla fram ett avtal som innehåller en flexibel och förstärkt tjänstepension. Vi väljer att tro att det är möjligt att undvika konflikt, men vi är väl medvetna om att våra medlemmar är villiga att strejka för rättvisa villkor.

Unionen har ägnat lång tid åt att lyssna och diskutera vilka avtalskrav som våra medlemmar tycker är viktigast.

Almega väljer att göra en enkät med extremt vinklade frågor till en grupp svenskar, inklusive en hög andel ungdomar och pensionärer.

Sedan drar de slutsatsen att de flesta vill ha någon slags hypotetisk valfrihet mellan pensionsavsättning och eventuell lönehöjning.

Det är dock inte något verkligt val som privatanställda tjänstemän kan göra i dag.

Om inte Almega går med på att ha flexpension i avtalet så finns det heller inget att välja bort, för den som vill ha valfriheten att kunna plocka ut snabba cash.

Gärna valfrihet, men först en rejäl pension.

Almegadirektörerna inser nog att Unionen inte gör annat än att företräda medlemmarna och driva deras krav.

Huruvida Almegas medlemsföretag gillar sin lednings hårda linje kan man undra. Vi hör andra åsikter från företagsledare, men det är inget som vi lägger oss i. Vi förutsätter att Svenskt Näringsliv och Almega hanterar sin interna debatt och att vi sedan kan mötas i konstruktiva förhandlingar.

regionordförande, Unionen

Patrick Sjöholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel