Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna rökfritt – men vi måste respektera lagen

Mats Siljebrand (L) skriver (LT, 15 mars) om att vi borde skynda på med rökförbud på Storgatan.

Centrum och miljöerna där är oerhört viktiga för Södertälje. Vår kommun är ingen förort. Södertälje är en riktig stad och en attraktiv stadskärna är en bärande del.

Därför är det också viktigt att varje enskild människa som rör sig i centrum gör det med hänsyn till andra. Skräpa inte ner, låt bli att skrika och stöka, visa hänsyn till andra och hjälp dina medmänniskor, rök din cigarett någon annanstans. Låt ditt beteende styras av vanligt hyfs snarare än uttryckliga förbud.

Om det fanns möjlighet att förbjuda rökning på Gågatan skulle vi förespråka det, men vi har en lagstiftning att följa. Den kommunala ordningsstadgan ger tyvärr inte möjlighet att förbjuda rökning, vilket Mats Siljebrand förstås vet. Förslaget från Liberalerna blir därmed ett slag i luften och innehållslös populism.

Det är heller inte förbud som är viktigast. Samhällsproblem löses i första hand genom gemensamt ansvarstagande.

Välj att röka din cigarett där ingen människa störs och säg gärna till dina medmänniskor att det finns bättre platser att röka om man nödvändigtvis borde göra det.

En vänlig och trevlig stadskärna bygger i första hand på att vi som är Södertäljebor i vår vardag värnar och tar hand om vårt centrum.

Den huvudsakliga lösningen är inte att alla passivt väntar på att någon stat eller kommun ska inrätta förbud och regelsystem.

kommunalråd

Elof Hansjons (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel