Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gård med bilverkstad blev varuhus

Vi har vid flera tillfällen förundrats över alla fotografier och andra bilder som finns från Citysaneringen.

Ett sådant foto visar en ganska märklig bebyggelse som fanns inne på gården till dåvarande Storgatan 6 i kvarteret Karlavagnen. I våra dagar motsvaras innegården av sydvästra delen av varuhuset Kringlan, ungefär där man nu kan handla mat i varuhallen eller böcker hos Akademibokhandeln.

Om vi går tillbaka till bilden så kan vi se några olika tak i bildens undre kant. De fanns på en huslänga ut mot Storgatan och innanför låg en gård som tidigare haft stall som blivit ombyggda till garage.

Dessa kom senare att utnyttjas som bilverkstäder och det förklarar varför man kan se en bil, bildelar och skrot. Om vi minns rätt, fanns en liten reklamskylt utanför inkörsporten till gården som angav att de låg en bilverkstad inne på gården.

I vänstra kanten ser man ett högre, ganska stort plåttak som dolde en tidigare loftbod i två våningar. På motstående sida (den södra) låg ett gytter av bodar där det fanns avträden. Den sanitära standarden var inte särskilt hög.

Om vi låter blicken gå vidare så kan vi i övre, högra hörnet se en del av den Warenbergska gården. Familjen Warenberg hade där sitt åkeri, även där med äldre stall som förändrats till garage sam diverse bodar som användes för olika ändamål.

Man har sagt oss att gamla Tempo hade kallager i en ombyggd visthusbod. Förmodligen fanns där bara varor som inte fordrade varmlager.