Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gangstermålet över - i höst väntar domen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

På onsdagen avslutades det stora gangstermålet i Svea hovrätt – den väldiga rättsprocessen är över. Men först den 1 september faller domen.

Åklagarna yrkade på samma straffpåföljder som förra gången, men drygt hälften av de 17 åtalade kommer att få strafflindring till följd av att processen tagit så lång tid.

En av de åtalade fanns heller inte med i rättssalen, en 30-åring som överklagat domen i tingsrätten för människorovet på Heron city hösten 2010, och som greps i oktober ifjol i tyska Flensburg efter en smash and grabkupp mot en juvelbutik. Han dömdes i våras till 2 år och 9 månaders fängelse för grov stöld, en dom han överklagat.

Svea hovrätt har valt att vänta ända till den 1 september innan de meddelar sin dom i gangstermålet.

– Det är inte konstigt, dels är det många åtalspunkter, dels semester och att bara trycka domen tar några veckor, säger Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren som levt med målet i fyra års tid.

– Det känns skönt att vi äntligen rott det i land, säger han.

Två andra som jobbat länge och hårt med fallet är livstidsdömde Bernard Khouris advokater, Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula.

– Att domen dröjer är förståeligt, processmaterialet är enormt och det blir en gedigen överprövning, säger Ungerfält.