Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gangstermålet måste tas om

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Hela den jättelika rättegången mot Södertäljenätverket måste tas om i tingsrätten. Detta efter att en nämndeman varit jävig. (UPPDATERAD 12.58)

Svea hovrätt meddelade beslutet på fredagen, enligt TT.

Den livstidsdömde Bernard Khouri var den förste att kräva att målet skulle tas om eftersom han ansåg att en nämndeman varit jävig och senare ställde flera andra samma krav.

Nu ger Svea hovrätt de dömda sitt stöd och därmed måste hela rättgången, som pågick över ett halvår tas om.

"Tingsrättens dom undanröjs därför. Det innebär att målet skickas tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Nämndemannen som anses jävig ska även ha suttit med i Södertälje polisnämnd. En nämnd som redan före rättegången ska ha haft uppfattningen att Södertäljenätverket fanns.

Hovrätten anser därför att det rimligen måste anses att den utpekade nämndemannen "inte står helt fri från de bedömningar som polisen redovisat angående sina insatser" mot just Södertäljenätverket.”

Katarina Wingqvist Ekholm, lagman för Södertälje tingsrätt och rättens ordförande i det stora gangstermålet, fick beskedet från Svea hovrätt strax efter klockan tio.

– Det är beklagligt, det blir ett omtag i tingsrätten, säger hon.

Hur kunde det ske, varför insåg ingen att nämndemannen var jävig?– Men nämndemannen har aldrig berättat för mig om platsen i polisnämnden, trots att jag frågat om något skulle kunna rubba förtroendet. Vi har verkligen pratat jävsfrågor, det är mycket beklagligt. Och det är ingen svår gissning att om jag hade vetat så hade jag sagt, att då är det inte så lämpligt att du sitter med här.

Nämndemannen själv är bedrövad över beslutet men anser sig inte skyldig.

- Hade jag haft en tanke på det här hade jag aldrig deltagit på mötet i Polisnämnden, säger nämndemannen till LT.

Vad tycker du om beslutet?– Jag tycker att det är alldeles förskräckligt och helt fel. Jag tycker inte att jag varit jävig. Det sitter ju fler nämndemän än jag i Polisnämnden

Rättegången i tingsrätten pågick över ett halvår med förhandlingar under totalt 62 arbetsdagar. Totalt har utredningen kostat över 200 miljoner kronor.