Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gangstermålet har nått vägs ände

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i det stora gangstermålet. Därmed står hovrättens dom fast mot 17 personer – däribland livstidsdomen mot Khouri.

Den cirka tre år långa rättsprocessen i det stora Södertäljemålet är över. Detta efter att Högsta domstolen, HD, i går vid lunchtid meddelade att prövningstillstånd inte beviljas. 

”Högsta domstolen har gått igenom materialet och funnit att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver justitierådet Stefan Lindskog i HD:s beslut.

Därmed står Svea hovrätts dom fast mot 17 personer, däribland livstidsdömde Bernard Khouri, 34 – av polis, åklagare och domstolar utpekad som Södertäljenärverkets ledare, mot sitt nekande.

Khouris advokat Fredrik Ungerfält diskuterade i går HD:s beslut med honom.

– Han inser betydelsen av HD:s beslut, men det förändrar inte det förhållande att han anser att han inte gjort sig skyldig till de här gärningarna, säger Ungerfält som med advokat Taavi Tuula har försvarat Khouri.

Genom att livstidsdomen nu vunnit laga kraft återstår enbart ett resningsförfarande för att häva domen, vilket kräver ny bevisning.

En annan som var besviken över HD:s beslut var Elsa Svalsten. Tillsammans med Jan Karlsson försvarade hon 23-årige Abraham Aho, som bland annat dömdes till tolv års fängelse för mordet på ”K-sigge”.

– Men det största problemet har nästan varit isoleringen i häktet. Vi ser väl att den biten blir bättre nu i alla fall, även om vi är missnöjda med beslutet, säger hon.

Än i dag sitter fyra personer häktade.

En av dem, en 23-åring, har tangerat Sverigerekordet i att sitta häktad – i över fyra år i följd. Han dömdes till nio års fängelse för medhjälp till dubbelmordet. Nu kommer alla att slussas över till fängelse.

Centralt i målet har varit de tre Oasenmorden i Ronna centrum. Dels mordet på X-teammedlemmen ”K-sigge” natten mot den 23 december 2009 samt dubbelmordet på bröderna Moussa natten mot 1 juli 2010. Men målet innefattade även andra åtalspunkter som människorov, utpressning, grovt vapenbrott.

Familjen Moussas målsägarbiträde, advokat Claes Borgström, var inte förvånad över HD:s beslut.

– Det var helt väntat, tre domstolar har dömt på samma sätt, även om en av dem var jävig, säger han.

Kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren, pustar ut efter beskedet i tisdags.

– I första hand var det väntat, men man kan aldrig vara riktigt säker, så det är skönt att HD inte hittade något att ta upp i målet. Nu kan vi dra ett streck över det här och gå vidare med andra arbetsuppgifter, säger han.

Lång process

Den 16 november 2011 väcktes åtalet i Södertälje tingsrätt och den 2 augusti 2012 kom domen. Domen överklagades, men innan den landat i hovrätten beslutades att hela tingsrättsförhandlingen skulle tas om på grund av en jävig nämndeman.

I november 2012 omstartade processen i tingsrätten och sommaren 2013 kom domen – en dom som dock överklagades till hovrätten. Och den 18 november 2013 rullade allt i gång där.

Den 1 september 2014, föll så hovrättsdomen, som till och med skärpte några av domarna.

I går beslutade HD att inte bevilja prövningstillstånd.