Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gångbro mellan Igelsta och Östertälje samhälle

Utsikt från en bro skulle vara en riktig titel till denna bild. Kanske skulle någon undra vad för sorts bro det handlade om. Vi ska reda ut begreppen.

Annons

Att bron har något med järnväg att göra är uppenbart. För äldre Östertäljebor är detta inget problem att förstå men för övriga är det inte helt självklar då bron i fråga försvann under början av 1960-talet.

Hållpunkter som kan ge vägledning hittar läsaren i bildens vänstra kant. I den övre delen av denna del ser vi det gamla godsmagasinet som revs i samband med att stationen flyttades ett kort stycke åt söder när pendeltågstrafiken infördes.

Något bakom denna röda byggnad ser vi villa Alimonia sticka upp. Byggnaden var en gång Östertäljes skolhus. Byggnaden försvann ungefär samtidigt som godsmagasinet om vi fått riktiga upplysningar.

Fotografen stod uppe på den gångbro som förenade Igelsta municipalsamhälle med det åt väster liggande Östertälje villasamhälle. Detta var innan de slogs ihop och bildade Östertälje kommen. Från gångbron fanns en trappa ner till perrongen där en biljettkur spärrade vägen ut till perrongen från vilken man embarkerade tågen. För att komplettera upplysningarna kan vi nämna att villasamhället ligger till höger.

År 1965 infördes den då nya pendeltågstrafiken och i stället för en bro över järnvägen anlades en tunnel.

För den som kanske inte är helt orienterad kan vi upplysa om att spåren till vänster leder mot Stockholm medan rälsen till höger bär tåg som kommer från det nämnda hållet.