Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gäng trakasserar nyanländ flykting

En nyanländ elev som går på Lillhagaskolan har blivit ansatt av ett ungdomsgäng vid flera tillfällen utanför skoltid. Häromveckan eskalerade trakasserierna då en i gänget försökte tränga sig in i elevens hem.

Enligt ett brev som rektor Peter Forsberg mejlat ut till alla föräldrar var det ett tjugotal ungdomar som samlades utanför elevens hem den 11 december. En i gänget försökte sedan ta sig in i bostaden och hotade att fysiskt angripa eleven. Mamman hann dock få in sitt barn och låsa dörren. Då började angriparen sparka, kasta ägg och smällare mot dörren. Inne i bostaden fanns ett yngre syskon som chockades och började skrika och gråta.

Peter Forsberg skriver att detta är en av flera händelser som både familjen och eleven varit utsatta för under terminen. Attacken har polisanmälts, och rektorn ville med sitt brev berätta för föräldrarna om det som han uppfattar som ett samhällsproblem: ”En polisanmälan är ingen helhetslösning på problemet. Därför uppmanar jag till samverkan mellan skola, socialtjänsten, polisen, föräldrar och civila för att finna en lösning”, skriver han.

Till LT säger Forsberg att det som har hänt är ett symptom på hur samhället ser ut i dag. På måndagen efter det inträffade var han med på ett möte med föräldrarna.

– De var oroliga för sitt barns säkerhet.

Därför har skolan satt in en extra resurs som följer barnet för att trygga dess skolgång.

– Men det är ju samtidigt ingen långsiktig lösning.

Peter Forsberg säger att den överväldigande majoriteten av skolans elever lever enligt samhällets värderingar, men att det alltid finns några som ställer sig utanför.

– Vi försöker nå dem med samtal och dialog. Ytterst kan vi stänga av elever i två veckor.

Väldigt många föräldrar som tagit del av mejlet har hört av sig och reagerat med bestörtning.

– Många vill hjälpa till och känner empati med eleven och familjen.

Den 19:e januari hålls ett möte för att diskutera hur integrationen kan bli bättre.

– Det är samverkan som krävs. Vi ska försöka skapa en handlingsplan eller någon typ av beredskap. Det finns ett stort engagemang och det känns positivt.

Socialtjänsten vill inte kommentera ett enskilt ärende.

– Rent generellt finns det ingen hotbild mot flyktingbarn eller flyktingfamiljer. Det kan jag inte säga, säger integrationshandläggaren Katarina Ljungkvist.

Förste socialsekreterare Kristina Tersmeden menar att samhället blir oroligare när det sker en befolkningsökning.

– Men rasistiska gängbildningar har vi inga belägg för.

Händelsen den 11 utreds av Södertäljepolisens ungdomsgrupp. LT har sökt utredaren för en kommentar men inte lyckats nå honom.