Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gamla kärringar som snart ska sluta"

Så tror en av de två undersköterskorna att sjukhuset resonerade när lönerna ­sattes 2009.
– Nu hoppas jag att vi får rättvisa. Sjukhuset måste se till den gamla personalen ­såväl som till den unga, säger hon.

Två undersköterskor har anmält Södertälje sjukhus till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

De hävdar att de blev åldersdiskriminerade i den senaste löneförhandlingen.

Enligt undersköterskorna, äldst på den aktuella avdelningen, fick de en löneökning på 550 kronor per månad medan övriga undersköterskor fick mellan 750 och 900 kronor.

Anmälan mot Södertälje sjukhus AB kom in till Diskrimineringsombudsmannen strax före jul och DO har nu begärt ett yttrande från sjukhuset.

– Vi anser inte att det har förekommit någon diskriminering. Men vi välkomnar att DO tittar på saken och håller på att formulera vårt yttrande, säger sjukhusets personalchef Marianne Högbom.

Undersköterskorna tyckte inte att de fick något stöd från det lokala facket och vände sig därför till Kommunal i Stockholms län. Men därifrån får de heller ingen hjälp.

– Vi har tittat på vad diskrimineringslagarna säger och har ingen möjlighet att driva ärendet, säger ombudsman Lena Johansson.

Erika Andersson, sektionsordförande för Kommunal på Södertälje sjukhus, vill inte uttala sig i frågan.