Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla brandstationen i Järna får pengar

Ett projekt kring den gamla brandstationen i Järna får 200 000 kronor i Leaderpengar. Detta trots att det finns ett rivningsbeslut på byggnaden.

Den gamla funkisbyggnaden i Järna engagerar. I dagarna har 200 000 kronor beviljats

i Leaderpengar för ett projekt som handlar om att starta och driva en arena för samtidskonst i den gamla brandstationen.

Samtidigt deklarerar författaren och tv-mannen Göran Willis, kanske mest känd som den ena halvan av K-spanarna i programmet K-märkt, att den omdiskuterade byggnaden har ett högt bevarandevärde och att den tillägnats ett eget kapitel i hans nästkommande bok.

– Det är en av få bevarade funkisbyggnader i Järna. Det är en miljö som varit offenlig och som nu kan bli offentlig igen. Ofta säger kommuner att de gärna vill bevara miljöer men att de saknar pengar. I det här fallet finns det konstruktiva idéer för hur lokalerna kan användas, utan att det kostar kommunen en massa. Jag tycker att det vore dumt om politikerna inte nappade på erbjudandet, säger han.

Arkitekten som ritade brandstationen, Birger Borgström, har bland annat även ritat Råsunda fotbollsstadion och Göta Lejon.