Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Wallin siktar på en bra avslutning

Den sista säsongen kommer allt närmare. Kanske är det den här. Men Gabriel Wallin känner att kroppen fortfarande har långa kast i sig. Riktigt långa. Kanske längre än någonsin.

Annons

Skador och sjukdomar störde stora delar av Gabriel Wallins 2015. Vid SM hade 34-åringen en muskelskada som tvingade honom att strunta i uppvärmningskast. Att försvara SM-guldet gick inte, men han säkrade ett brons, karriärens nionde SM-medalj.

Och även om Wallin sedan avrundade säsongen med årsbästa på Finnkampen var en fortsättning inte given.

– Jag funderade ganska länge, men kom fram till att jag ville köra ett år till. Det är inte omöjligt att det blir min sista säsong. Det vill jag inte bestämma här och nu. Men det är mycket möjligt, säger Gabriel Wallin.

– Motivationen finns där. Och jag känner fortfarande att jag kan göra bättre resultat än någonsin. Oddsen talar emot det. Men jag känner att det är möjligt.

I morgon flyger Södertälje IF-atleten söderut, till Sydafrika för ett två veckor långt läger. Tillsammans med tränaren Kari Kiviniemi och IF Götas Elisabeth Höglund, svensk mästare 2014, kommer Wallin till Potchefstroom. En universitetsstad väster om Johannesburg som tack vare tidszonen, vädret och en anläggning med skonsamma gräsbanor blivit populär bland spjutkastare.

De två andra svenska toppkastarna, Kim Amb och Jiannis Smalios tränar också där i år.

– Upplägget är att få in så mycket kastning som möjligt. Att få komma ut, se hur det flyger och kunna slipa på tekniken. Det är fokus, säger Gabriel Wallin, som under de svenska vintrarna kastar inomhus i Sätrahallen.

Men det handlar inte om två veckors oavbruten kastning. Axeln och armbågen utsätts för stora påfrestningar när spjutet hivas i väg – och behöver få tid för återhämtning.

– Åtminstone två dagar. Två dagar när man tränar andra saker, förstås. Men det är olika. Vissa behöver bara en dag, andra tre dagar. Det är lite som för en baseball-pitcher. Det kan kännas bra, men på sikt ökar riskerna om du kör för tätt inpå, säger Wallin, som efter fjolåret nu inleder säsongen skadefri.

Tidigare har du sagt att du alltid ändrar något i tekniken varje säsong. Förra året drog du ned stegen i ansatsen från sju till fem. Blir det något nytt i år?

– Faktiskt. Vi har ändrat lite. Men det var större grejer förra året. Nu är det mer finlir. Framförallt i ansats och fotpositioner.

Vad förväntar du dig av säsongen 2016?– Jag ser det som att jag vill få bra träning fram till sommaren – och fram till EM. Sedan får vi se, säger Gabriel Wallin.

EM avgörs 2016 i Amsterdam i början av juli.

Sverigetrea förra säsongen

Spjutkastaren Gabriel Wallin fyller 35 i oktober – och går in i vad som kan bli hans sista säsong.

Efter 2015 får Wallin numera ses som Sverige-trea, då han hade både Kim Amb och Jiannis Smalios före sig på årsbästaligan samt blev SM-trea.

Wallins årsbästa på 79,16 var ändå en förbättring jämfört med 2014. Och Södertälje IF-atleten har fått till karriärens bästa kast efter 30. Det personliga rekordet (83,23) är från juni 2013. Även 2012, året han fyllde 31, hade Wallin ett årsbästa över 81 meter (81,45).

2012 gick Gabriel Wallin också till karriärens första och hittills enda mästerskapsfinal, då han slutade åtta vid EM i Helsingfors.

På meritlistan har 34-åringen ett SM-guld (2014), fyra silver och fyra bronsmedaljer.