Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå inte i jihadisternas fälla

Efter fredagens dåd sitter nu två personer anhållna misstänkta för terroristbrott genom mord. Polisen skriver på sin hemsida att “Enligt kartläggningen har den huvudmisstänkte visat intresse för extremistiska miljöer som till exempel IS.” Det finns fortfarande mycket som vi inte vet. Men det går iallafall att säga att det kan vara så att den huvudmisstänkte är inspirerad av IS.

Den eventuella kopplingen till islamistisk terrorism och det faktum den misstänkte gärningsmannen skulle utvisas har lett till mycket diskussion om flyktingpolitik, terrorismbekämpning och integration. I den diskussionen gäller det att akta sig för att gå i IS fälla.

Tidningen Huffington Post har tittat närmare på vad IS själva skrivit i sin egen tidning Dabiq. IS vill dela upp världen i svart och vitt och mellan sitt eget kalifat och sina fiender. För att nå den uppdelningen måste gråzonerna där muslimer och kristna kan leva fredligt utrotas. Enligt Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, som också hänvisar till en artikel i IS tidning Dabiq, är de platser som IS attackerade i Paris representativa för den gråzon som de vill utrota. Uddén sammanfattar IS världsbild med "Ett öppet, tolerant och flyktingmottagande Europa gör det svårare att upprätthålla bilden av Europa som en antiislamisk, destruktiv, krigisk och kolonial korsfarkontinent". Terrorforskaren Hans Brun säger till Forskning och Framsteg (Nr 3/2016) om jihadismen att "Man vill provocera fram angrepp på muslimer i väst för att öka polariseringen i Europa". De som i spåren av terrorattackerna vill ha hårdare tag mot muslimer i största allmänhet riskerar att omedvetet agera enligt IS plan.

En annan uppfattning som jihadister gärna vill sprida är att det är dom som representerar riktig islam. Men i själva verket har jihadister ofta rätt dålig kunskap om islam. Forskning visar att de flesta jihadister antingen plötsligt har återvänt till islam eller har konverterat utan att ha en muslimsk bakgrund, enligt en artikel från Scientific American. En vanlig väg in i jihadism är att småkriminella blir radikaliserade under sin fängelsetid. Bakom de som begår terrordåden finns det dock en liten grupp mer ideologiskt drivna personer som organiserar terrorism.

De som i spåren av terrorattackerna vill ha hårdare tag mot muslimer i största allmänhet riskerar att omedvetet agera enligt IS plan.

Mer borde göras för att specifikt bekämpa islamistisk terrorism, istället för att ta allmänt hårda tag mot muslimer och asylsökande. Det finns mer att göra för att bekämpa och förebygga islamistisk terrorism. Ingen som såg SVT:s Agendas intervju den 12 mars med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kan ha blivit särskilt imponerad över arbetet med att förhindra terrordåd från återvändande IS-krigare. Terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterade med att "Det stämde inte mycket i den intervjun".

Det finnas de, både bland islamister och främlingsfientliga, som vill att motsättningarna ska öka. Terrorism bekämpas mest effektivt och etiskt om inte alla blir skyldiga till vad några få gör.