Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrverkeriterrorn: "Föräldrarna har stort ansvar"

Den här tiden på året smäller det högt. Och ibland lite för ofta. Även i år har kommunen en kampanj där de informerar föräldrar om riskerna med fyrverkerier och smällare.

För sjunde året bedriver Södertälje kommun, tillsammans med räddningstjänsten och polisen kampanjen. Det är förbjudet att använda fyrverkerier på allmänna platser i Södertälje. De enda undantagen är nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton klockan 15–03. Det gäller centrumkärnan och de centrala delarna i samtliga bostadsområden.

– Vi jobbar med tre viktiga delar i kampanjen: tillgång, tillsyn och information, säger Michael McCarthy, säkerhetssamordnare i Södertälje kommun.

Michael McCarthy berättar att diskussioner förs med butikerna om att begränsa sin period med försäljningen av fyrverkerier alternativt upphöra helt.

– Många butiker har gått med på att begränsa perioden, och flera av de stora kedjorna har ett principiellt beslut att avstå helt, säger Michael McCarthy.

Brandförsvaret gör tillsynskontroller hos handlarna för att säkerställa att regler för bland annat regler om förvaring följs av handlarna.

– Fyrverkerier är förbjudet för personer under 18 år, vilket innebär ett stort ansvar hos föräldrar. Vi jobbar hårt med att bland annat informera dem om de risker som langning innebär, säger Michael McCarthy.