Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra månader kvar för att infria Seyfolöftet, Löfven

Under det första världskriget utfördes ett stort folkmord i Osmanska riket, dagens Turkiet. Måltavlan för folkmordet var kristna armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker. Detta folkmord har erkänts av många länder, däribland Sverige. Offren var minst en miljon.

Varför pratas det fortfarande om folkmord, som begicks för mer än ett sekel sedan? Vi pratar om det för att brott mot mänskligheten är det yttersta barbariet, vars sår är svåra att läka. Såren hos ättlingarna till Seyfoöverlevarna, mer än hundratusen bara i Sverige, kommer inte att läka förrän förövarna erkänner sina brott.

När skottet gick för det första världskriget befann sig Osmanska riket i händerna på ungturkarna, en ultranationalistisk rörelse. Genom sin allians med Tyskland kunde de använda världskriget som täckmantel för att genomföra etniska utrensningar mot rikets stora inhemska kristna befolkningar.

Assyrier/syrianer kallar folkmordet Seyfo, som betyder svärd, eftersom svärd var det huvudsakliga vapnet som användes i dödandet. Enligt David Gaunts forskning fanns det cirka 620 000 i folkgruppen före 1915 i den östra delen av Osmanska riket. De bodde i små enklaver från Diyarbakir i nuvarande Turkiet till Urmia i Iran. Minst 45 procent av befolkningen dödades under Seyfo, vissa forskare hävdar att en betydligt större andel dödades.

En del byar som endast beboddes av kristna utplånades helt och hållet. Folkmordet organiserades av ungturkarna, men utfördes av både turkar och kurder.

Totalt dödades mer än en miljon kristna i förra seklets första omfattande folkmord som för alltid ritade om kartan i Mellanöstern och som 25 år senare skulle inspirera Hitler till att genomföra Förintelsen.

Vi i Liberalerna vill att regeringen erkänner folkmordet Seyfo, så som riksdagen redan har gjort. Vi vill framför allt att Turkiet ska erkänna, så att de öppna såren kan läka.

Efter första världskriget hyste överlevare stora förhoppningar om en egen nation när nya stater utropades i Mellanöstern. Men några sådana löften infriades aldrig. I stället genomfördes nya pogromer, särskilt i området Simele i norra Irak 1933. På 1970-talet och framåt lämnade stora grupper kristna Mellanöstern till följd av förtrycket i Turkiet, kriget i Libanon, Iran-Irakkriget, Irakkriget 2003 och när IS härjade fritt de senaste åren. Många kyrkor har attackerats, flickor har kidnappats och mark beslagtagits. Människor har flytt i hundratusentals och en redan sargad kristen befolkning har reducerats ytterligare till att endast vara en liten skärva av dess historiska civilisation i Mellanöstern.

I dag är assyrier/syrianer och kaldéer en av Sveriges största folkgrupper och utgör närmare en och en halv procent av den svenska befolkningen, bland annat som en konsekvens av det senaste århundradets förtryck, förföljelse och folkmord i Mellanöstern.

Vi i Liberalerna vill att regeringen erkänner folkmordet Seyfo, så som riksdagen redan har gjort. Vi vill framför allt att Turkiet ska erkänna, så att de öppna såren kan läka.

Stefan Löfven var väldigt bestämd i valrörelsen för fyra år sedan i samband med att han besökte det assyriska nyårsfirandet Akitu i Södertälje: ”En regering har att fatta sig efter ett riksdagsbeslut, det är min bestämda uppfattning.” Ett sådant uttalande förpliktigar, nu har Stefan Löfven fyra månader på sig att visa att han menade allvar.

Fredrik Malm (L)

riksdagsledamot

Ninos Maraha (L)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel