Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra lämnar Svenska Akademien – Kerstin Ekman: "Desperat liten skara"

Fyra personer beviljas formellt utträde ur Svenska Akademien. Det rör sig om ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman. "Denna desperata lilla skara som misskött akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk", säger Ekman i en kommentar.

Den senaste månaden har Östergren, Lotass och Stridsberg begärt formellt utträde. Kerstin Ekman har sedan tidigare uttryckt sin önskan att få lämna Akademien.

Vi kommer att skicka ut ett pressmeddelande här i dagarna om dessa utträden. Det är tre stycken, och så tillkommer ju Kerstin Ekman. Hon har varit utanför Akademien så länge, så vi tycker det är rimligt, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien, till Svenska Dagbladet.

Kerstin Ekman säger i en kommentar till Dagens Nyheter :

"Nu 'beviljar' de mig plötsligt utträde. De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989. Men denna desperata lilla skara som misskött akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk. Vi förbjuder. Vi beviljar. När det strömhopp ut ur akademien som Lönnroth (tidigare ledamot, reds anm) befarade nu är i full gång är de desperata".

Ekman tror att det kommer att bli svårt för Akademien att välja in nya ledamöter.

"Ska de handklova någon av dem som 'inte längre deltar i akademiens arbete' och sätta vederbörande i en taxi? Och om de lyckas att göra inval ska det bli väldigt roligt, ja, rent av underhållande att se vilka som tackar ja till en plats i denna misär", skriver hon till DN.

Olsson bekräftar för TT att de fyra har beviljats utträde, och att ingen annan ledamot har ansökt. De fyra utträder med omedelbar verkan och nu ska Akademien ägna sig åt att välja in nya ledamöter.

Det har talats om att invalen ska göras inom en månad, men det kan man alltså inte vara säker på?

Nej, det kan man inte, det kan man aldrig vara. Vi får se tiden an och jobba så gott vi förmår, det är inte så mycket kvar av våren, säger Olsson.

Enligt Olsson fattade Lotta Lotass sitt beslut i helgen.

Då hade hon tagit det definitiva beslutet. Jag har försökt hålla det här öppet och bett henne att ompröva sitt beslut, men det gick alltså inte.

I torsdags beslutade Svenska Akademien att det inte blir någon utdelning av Nobelpriset i litteratur i år. Beslutet är en direkt följd av den skandal som skakat kulturinstitutionen sedan Dagens Nyheter i höstas avslöjade att 18 kvinnor anklagar en kulturprofil med nära koppling till Akademien för sexuella övergrepp.

(TT)

Fakta: Reglerna för inval

I Akademiens stadgar står att det krävs närvaro av 12 ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter. Den förutsättningen gäller dock inte om det exempelvis bara finns elva ledamöter kvar.

Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är "behörigen invald" om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.