Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra års fängelse för handgranatmannen – utpressade och dödshotade Södertäljebor

Artikel 7 av 8
Handgranatsexplosionen på Täppgatan
Visa alla artiklar

Fyra års fängelse blir straffet för den man från Sollentuna som försökt utpressa och dödshota fyra Södertäljebor för att de vittnade mot honom i en tidigare rättegång.

Den 45-årige utpressaren från Sollentuna döms för försök till grov utpressning mot Södertäljeborna samt grovt övergrepp i rättssak – alltså för att ha hotat dem för att de vittnade mot honom i en tidigare rättegång.

Allt ska ha skett efter att domen föll i en tidigare utpressningsrättegång den 27 januari.

Två av Södertäljeborna vittnade i tingsrätten om att utpressaren ska ha krävt två av dem på en miljon kronor vardera för att utpressaren dömdes i den tidigare rättegången medan de övriga två skulle "dödas". En av de hotade vittnade i rätten om att ett mordkontrakt på två miljoner kronor lagts ut på honom och att han bevakas av släktingar dygnet runt.

Läs mer: Södertäljebor lever under dödshot – bevakas av släktingar dygnet runt – "Ett kontrakt på två miljoner ska ha lagts ut på mig"

Tingsrätten slår vidare fast i domen att den handgranat som detonerade utanför två av målsägarnas gemensamma kontor på Täppgatan i Södertälje kvällen den 13 februari uppenbart hade med ovanstående att göra:

"Det får anses uppenbart att detta har varit ett led i att injaga skräck i vart fall i NN" (En av de dödshotade Södertäljeborna. Red anmärkning).

Däremot är det inte klarlagt vem som slängde granaten.

Klart är dock att de två mest hotade Södertäljeborna – som delade kontor på Täppgatan – varit väldigt tydliga i sina vittnesmål och pekat ut den 45-årige Sollentunabon. Deras vittnesmål styrks enligt rätten av telefoner och sms.

En av Södertäljeborna, som befann sig ensam på kontoret när granaten exploderade, har även berättat att han innan detonationen uppmanades att akta sig så att han inte fick en "handgranat i sin bil".

I dag har de bytt kontor till ett dyrare med mer bevakning, uppgav de under förhandlingen.

Läs även: Kalabalik när "handgranatmannen" ställdes inför rätta

Tingsrätten dömer nu den 45-årige Sollentunabon till fyra års fängelse. Han döms inte enbart för utpressningsförsöket mot Södertäljeborna utan även mot en bilhandlare i Botkyrka, där för övrigt två handgranater detonerat under den aktuella brottsperioden.

Dessutom döms två av mannens söner till fängelse i 1 år och 4 månader respektive 8 månader för utpressningsförsök riktat mot en bilfirma i Åkersberga i december 2016.

Även två andra män inblandade i brottsligheten döms till 1 år respektive 8 månaders fängelse.

Totalt rörde det sig om tre fall av utpressningar mot olika målsägare utspridda i länet: Södertälje, Botkyrka, Åkersberga. Totalt fem handgranatsdetonationer och två skjutningar har inträffat mot målsägare inblandade i målet. En av handgranatsprängningarna har inträffat i Södertälje.

Läs om gamla rättegången som ledde till de nya hoten här: "Pappa, ska jag skjuta honom?" – företagare lockades i fälla av kriminella indrivare

Läs även: Åtalade utpressare i byggbranschen inför rätta – tidigare dömda för människorov