Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionsnedsatta assyrier ska funka utan skam

Att vara funktionsnedsatt assyrier är belagt med tabu. Men nu ska riksprojektet Funka utan skam ändra på det. Södertälje blir naturlig centralort.

Assyriska riksförbundet i Sverige, som har sitt säte i Södertälje, har beviljats närmare tre miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för att genomföra projektet.

– Det är väldigt svårt att få ett projekt beviljat därifrån, vi kämpade i två år, säger projektansvariga Maria Kaplo på Assyriska riksförbundet.

Funka utan skam riktar sig till funktionsnedsatta assyrier i första hand.

– Assyrier är en kristen minoritet i Mellanöstern utan ett eget land. För dem är det belagt med tabu att söka hjälp. Det finns ofta heller ingen hjälp att erbjuda. Samhället i Mellanöstern erbjuder heller ingen hjälp till funktionsnedsatta och även om det fanns hjälp från samhället så skulle de inte söka den. Den äldre och religiösa generationen kan även anse funktionsnedsättningen som ett straff från Gud, vilket vi tycker är fel, säger Maria Kaplo.

Det tvååriga projektet fokuserar på tre kommuner: Jönköping, Göteborg – och Södertälje.

– Det handlar bland annat om att utbilda funktionsnedsatta och anhöriga. De största nätverksträffarna lär vi ha i Södertälje. Vi har ju flest medlemmar här, säger Maria Kaplo.