Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fullständigt hål i huvudet"

Lastbilsnestorn Leif Östling skräder inte orden i sin kritik mot regeringens höjning av kärnkraftsskatten. Till Dagens Industri, säger han:– Fullständigt hål i huvudet.

Höjningen av kärnkraftsskatten i en tid av historiskt låga elpriser och nya kostsamma säkerhetskrav, har fått Vattenfall att varna för att fem av sex återstående reaktorer kan komma att stängas av i förtid, uppger Dagens Industri.

Det har fått Scanianestorn och numera styrelseledamoten för Volkswagens lastbilsverksamhet Leif Östling, att i det närmaste likna regeringens skattehöjning i augusti vid en härdsmälta. Till DI säger han:

”Det är fullständigt hål i huvudet. S har kompromissat bort sig med MP, som inte för någon som helst industriell politik".

Till tidningen säger han vidare att det är av stor vikt att svensk industri har en stabil kraftförsörjning som inte bidrar till koldioxidutsläpp och pekar på vattenkraften och kärnkraften som de viktigaste kraftkällorna.

”Vindkraften är en lurig kraft. Det blåser olika, och när det är väldigt kallt i Sverige, kan vi få långa perioder där det inte blåser något, säger han till DI”.

Samtidigt säger energiminister Ibrahim Baylan att han öppnar för en sänkning av kärnkraftskatten.

”Jag tror inte att någon hade kunnat förutse den kraftfulla prisförändringen som skett på senare tid. Det måste man ta in. Men jag vill inte föregripa diskussionerna vi kommer att ha inom energikommissionen, säger ministern till DI.