Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullspäckad kulturhöst på Qulturum Sländan

När dagarna blir kortare och vädret tvingar oss inomhus har Qulturum Sländan i Nykvarn ett välfyllt kulturprogram att se fram emot.

En av de mest omtalade böckerna i år har varit ”Århundradets kärlekskrig”. 29 september kommer Ebba Witt-Brattström – litteraturvetare, professor och feminist – till Nykvarn och berättar om sin roman. Även Katariina Mazetti, Ann Westin och författarparet Cilla Rolf Börjlind kommer att delta i författaraftnar under hösten.

För de lite yngre blir det barnteater. Först ut är Lilla Parken som spelar ”Kråkans kramar” en berättelse där lodjuret Loa blir hemskt besviken på kråkan Kraxi men det löser sig så klart, med publikens hjälp.

Babblarna med figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo hjälper små barn med sin språkutveckling och i oktober blir det pedagogisk musikal med dessa karaktärer. Dessutom gästar Teater Fredag, Teater Snurran och Tant Klavér Qulturum under hösten.

14 september genrepar Micael Dahlen sin show ”Kaosologi i huvudet på Micael Dahlen” innan showen tar plats på Scalateatern och sedan drar på turné. Micael är författare, föreläsare och ekonomiprofessor och showen handlar om ”radhusswingers, parallella universum och varför vi blev som vi blev”.

19 september är det teater, ”Romeo Romeo”, som arrangeras av kommunens HBT-projekt.

Vid tre tillfällen blir det gratis lunchmusik. Glen Gary är först ut med folk roots music från bland annat USA, Irland och Sverige.

I oktober tolkar Peppe Ekberg Dan Andersson och Robban Broberg men sjunger även några av sina egna visor och spelar gitarr. Några lokala förmågor tar plats på lunchmusiken i november när Kulturskolans elever uppträder.

Nykvarn är sedan 2015 en del av det finska förvaltningsområdet och satsar på verksamheter för de med finskt ursprung, 22 procent av Nykvarns invånare. Det blir finsk karaokedans på Qulturum vid flera tillfällen under hösten och på Lugnet blir det finsk eftermiddagsdans och fredagspub. Vid två tillfällen är det barnteater på finska med Uusi Teatteri. Det blir även finska sagostunder på biblioteket.

För den som föredrar ett mer stillsamt nöje kommer det vara flera utställningar i Nykvarnskyrkan och på Kafé Änglagott. Monica Goldsmith, Gunnel Ljungberg och Ulf Germundsson är några av konstnärerna som ställer ut.

Ensamkommande flyktingungdomar kommer att visa sin konst tillsammans med Soud Habbi i oktober.