Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige klubbade nytt naturreservat

Södertälje får ett nytt naturreservat, kommunens 24:e i ordningen. Det är en del av Brandalsund som anses så värdefull.

Det blev en kompromisslösning vad gäller storleken på det tänkta nya naturreservatet i Brandalsund. Förslaget till reservat omfattade från början cirka 86 hektar men har bantats till cirka 27 hektar, en kompromiss för att tillgodose olika intressen i frågan.

– Jag är glad, det är ett bra beslut för Södertäljeborna, då vi garanterar badplatsen och naturreservatet. Nu kan vi gå vidare med försäljningen, sade kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) efter mötet.

Liberalerna ville ha kvar det ursprungliga förslaget och moderaterna avslå det. Moderaternas Metin Ataseven menade att bestämmelserna kring ett naturreservat kommer att hindra en framtida bostadsexploatering av området, något han menar var ett löfte när kommunen köpte marken för åtta år sedan. Andra partier menade att det går att kombinera bostäder med ett naturreservat i området.

Klart var i alla fall att talarna i fullmäktige var överens om att platsen är vacker och värd att förvalta, frågan är bara hur och den har splittrat Alliansen. Miljöpartiets Patrik Waldenström menade att bildandet av reservatet nu garanterar en framtida tillgänglighet för allmänheten.

Läs även: Förslag från medborgare inledde fullmäktige