Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart - men skidåkarna får vänta en vecka

I går körde snökanonerna i gång i Ragnhildsborgsbacken. Men drygt en vecka med minst fyra minusgrader behövs för att backen ska kunna öppna för skidåkning.

Annons

På lördagsförmiddagen var det bara två barn som åkte pulka och snowracer i Ragnhildsborgsbacken. Det är Arvid och Nora Grip, 6 och 4 år gamla, som är där med farfar och sina morföräldrar.

– Det är jätteroligt! säger Nora Grip, innan hon susar iväg i den röda pulkan.

Morfar Gunnar Nilsson, 73 år, tittar på.

– Det är en bra nybörjarbacke, säger han.

Farfar Lars-Eric Grip, 70 år, berättar att han själv brukar åka mycket skidor.

– När det inte kom någon snö i jul var det lite av en besvikelse.

Han tycker det är synd att det inte har varit tillräckligt kallt för att köra i gång snökanonerna.

Mathias Gälsing, som sitter i styrgruppen för Ragnhildsborgsbacken, meddelar att snökanonerna ska sättas i gång under söndagen.

– Vi behöver ha ihållande minst fyra minusgrader för att kunna starta våra snökanoner, säger han.

Snökanonerna har varit i gång vid några tillfällen tidigare under vintern. Men för att öppna hela backen behöver det vara köldgrader i cirka nio dygn.

Kommunens bidrag till driften av Ragnhildsborgsbacken kan vara det som avgör att backen kan öppna.

– Vi investerar nu i så kallade snöspjut, som har möjlighet att tillverka snö vid så lågt som tre grader. Det kan låta som lite skillnad, men statistiskt sett ligger temperaturen ofta runt tre minus, säger Mathias Gälsing.

Under julhelgen fixades fundament och ledningar till snöspjuten. Om drygt en vecka beräknas de vara i bruk. Då ska den nya pistmaskinen också ha kommit.

Nu hoppas Mathias Gälsing att fler frivilliga ska ställa upp som arbetskraft så att backen, som drivs av Friluftsfrämjandet, ska kunna hålla öppet under hela säsongen.

– Vi önskar alla resurser vi kan få. Vi kan bara hoppas få ihop det. Vi har alltid lyckats med det, men man vet aldrig. Det är tuffare och tuffare att få folk att hjälpa till.

Volontärer efterlyses på Ragnhildsborgsbackens hemsida, genom annonser, under skidbytardagar och bland skidskolelevers föräldrar.

– Det kräver mycket mantimmar. När vi lägger snö jobbar vi dygnet runt och vi har våra ordinarie jobb också. Vi är uppe på nätterna och kör snö och uppe på dagarna och jobbar, säger Mathias Gälsing.