Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fula metoder för att tjäna på arbetslösa

Omställningsföretagen finns till för att hjälpa arbetslösa till nytt jobb. Men i den stenhårda konkurrensen tar företagen till metoder som är på gränsen till olagliga.

Det är tidningen Dagens Arbete som granskat omställningsföretagen i Sverige och deras arbetsmetoder. Enligt granskningen erbjuder omställningsföretagen ofta gåvor, upplevelser eller liknande till fackombudsmän på olika företag för att få skriva avtal, som ger rätt att leda arbetslösa till nytt jobb.

Risken finns alltså för att inte det bäst lämpade omställningsföretaget får leda just dig som arbetslös till nytt jobb – utan det företag som genom mutor fått till ett avtal med din förra arbetsgivare.

Oftast är det de fackliga representanterna som tecknar avtalen – och dessa blir utsatta för påtryckningar.

–Helt förkastligt. Det har blivit något slags Klondike för omställningsföretag, säger Stefan Leiding, IF Metalls vice klubbordförande på Scania i Södertälje.

Med över 10 000 anställda är Scania särskilt attraktivt för omställningsföretagen. Omställningsföretagen får 20 000 kronor per person. Vilket Stefan Leiding märker av.

–Visst är man extra påpassad. Från tid till annan är det väldigt många som hör av sig, säger Stefan Leiding.

Han berättar hur han erbjudits att få biljetter till sportevenemang som hockey- och fotbollsmatcher, bio eller middagar av olika omställningsföretag.

–Det är riktigt illa att det ser ut så här. Det handlar ju om ett avtal som ska underlätta för de arbetslösa, men som företag vill tjäna pengar på. Numera finns över hundra omställningsföretag och det har blivit deras levebröd att hitta uppsagda personer, säger Stefan Leiding.

Men på Scania tecknar man inte avtal på detta sätt och Stefan Leiding menar att man inte låtit sig påverkas.

–Absolut inte, säger han.

Omställningsföretag

Deras verksamhet går ut på att slussa arbetslösa till nya jobb. Ersättningen per person är 20 000 kronor och kommer från en trygghetsfond (TSL), som i sin tur bygger på ett avtal mellan Svenskt näringsliv och fackorganisationen LO. Företagen betalar in 0,15 procent av varje anställds lön till fonden.

Enligt Dagens arbete har totalt 3,68 miljarder kronor betalats ut hittills till olika omställningsföretag. I dag finns över 100 sådana företag i Sverige.

Källa: Dagens Arbete, TSL