Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram att skörda där det annars är förbjudet – för att rädda djuren

Länsstyrelsen Stockholm har tagit beslutet att tillåta skörd där det annars inte är tillåtet den här tiden på året. Anledningen är att många lantbrukare befarar foderbrist.

Den oro som lantbrukare uttryckt kring foderbrist på grund av torkan, har lett till att Länsstyrelsen Stockholm på fredagen beslutade att tillåta skörd och bete på trädor (åkermark i vila), vilket normalt inte är tillåtet före den 1 augusti, och på skyddszoner, som annars inte är tillåtet före den 30 juni.

Anledningen är att lantbrukare ska kunna få ihop någon vallskörd innan den torkar bort. Beslutet gäller från och med nu – för lantbrukarnas ekonomis skull, men också för att säkra djurens välbefinnande och livsmedelsförsörjningen.

– Det är många lantbrukare som hör av sig till oss och berättar om sin oro för att behöva slakta sina djur på grund av att de inte har foder till dem. Situationen är mycket besvärlig för länets lantbrukare och därför har vi fattat beslut att tillåta skörd utanför den normala skördetiden, säger Karin Vela, samordnare för handläggning av jordbrukarstöd vid Länsstyrelsen Stockholm, i länsstyrelsens pressmeddelande.

Anette Gustawsson på Billinge gård utanför Norrtälje är en av lantbrukarna som märkt av torkan: