Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsgårdarna varnar: Pengarna räcker inte

Fritidsgårdarna flaggar för att pengarna inte räcker till för att driva en bra verksamhet. Politikerna lovar nu se över om fler miljoner kan skjutas till gårdarna.

Annons

I regeringens vårbudget som nyligen presenterades kom en för Södertälje glädjande nyhet. Södertälje kommun får 105 miljoner kronor nästa år, baserat på hur många flyktingar kommunen tar emot. Miljonerna ska främst gå till skola, välfärdssektorn och vuxenutbildning, var beskedet från kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

För Ung fritid var beskedet blandat. Att skolan får mer resurser är välkommet. Men fritidsgårdarna i Södertälje är i skriande behov av fler miljoner.

– Vi har ett stort ansvar för ungdomarnas fritid. För att möta det måste vi få ökade resurser, säger Lars Åkerblom, chef för Ung fritid.

Han vill inte peka finger åt något håll men säger sig vara beredd att ta en debatt om fördelningen. Ung fritid har i ett antal år haft drygt 17 miljoner kronor i budget, för 2016 skruvades den upp till 18,7 miljoner.

En miljon kronor kan vara avgörande för en fritidsgård. En fast heltidstjänst i ett år kostar runt en halv miljon kronor.

– För fem miljoner kronor skulle man till och med kunna bygga en ny fritidsgård, säger en anställd som LT pratat med.

Det råder något av personalbrist på vissa gårdar. Det kan hämma möjligheten att driva säkra fritidsgårdar och att ge ungdomarna en meningsfull fritid, menar Lars Åkerblom.

– Vi måste ha en bemanning som är försvarbar. Vi har generellt tre fasta i personalen per fritidsgård, i vissa fall skulle vi kunna se en fördubblad bemanning.

Nu agerar politikerna. Anna Bohman (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden Södertälje, säger till LT att tjänstemännen ska få i uppdrag att göra en översyn av behoven och resurser till den öppna fritidsverksamheten.

– Vi har mött anställda under våren och fått in olika synpunkter. Nu vill vi veta hur det ser ut på de tio fritidsgårdarna, vad det finns för önskemål och resurser. Det här är en viktig fråga.

Fritidsgårdarna har genomfört Håller ni med om att det krävs mer personal?

– Det är det vi behöver ta reda på. Det har varit tuffa år för Södertälje, med begränsade resurser. Nu kommer som sagt statliga tillskott och då är det viktigt att titta var det behövs.

Det är ett besked som välkomnas av Lars Åkerblom och Ung fritid.

– Det är glädjande, min ambition är att vi ska komma högre upp på dagordningen. Nu har man visat att den här frågan ska prioriteras högre, säger han.

Beslutet om att ta en översyn går upp på nästa sammanträde i kultur- och fritidsnämnden.

Hur det statliga miljontillskottet ska fördelas spikas först när budgetarbetet drar igång efter sommaren.

Fick fler besökare i fjol

Ung fritid driver tio mötesplatser och fritidsgårdar i kommunen.

Under 2015 hade fritidsgårdarna klart fler besökare än året innan och lyckades locka fler flickor till gårdarna. Men oroligheter i främst Geneta och Rösberga gav kraftigt minskat antal besökare.

I år fokuserar Ung fritid bland annat på att öka ungdomarnas delaktighet och på jämställdhet, för att nå fler flickor.

Källa: Södertälje kommun