Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvårdsbidraget ska gälla även för ridning

Annons

Ett friskvårdsbidrag handlar om att uppmuntra till aktivitet och rörelse. Särskilt för de som har ett stillasittande arbete, är det viktigt att hålla igång kroppen. Det tjänar både individen och samhället, genom att fler håller sig friska.

Därför är det märkligt att ridning, som innehåller stor fysisk aktivitet och verkligen är friskvård i ordets rätta bemärkelse, inte omfattas av bidraget.

Tina Fors, rättslig expert på Skatteverket sade till tidningen Ridsport i våras att man inte har fått i uppdrag att se över frågan om ridsport som friskvård. Ett förbiseende alltså?

Tyvärr inte. Finansministern Magdalena Andersson [S] svarar i sin tur i riksdagen på skriftlig fråga av Gunilla Nordgren [M] att: ”… Som bestämmelsen rörande friskvårdsförmånen är utformad är det avgörande om det är fråga om motionsidrott av enklare slag. Vad som är motionsidrott av enklare slag är ytterst en fråga för rättstillämpningen att avgöra …”

Kan nämnas att med rättstillämpningen avses Skatteverkets tolkning av reglerna.

Myndigheten pekar alltså på politiken och politiken pekar på myndigheten – med resultat att en sak som borde vara självklar aldrig kommer framåt.

Riksidrottsförbundet är en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. Detta kunde utgöra en mycket enkel lösning på oförmågan att lösa frågan om friskvårdsbidraget.

Att utesluta ridningen framstår bara som godtyckligt och som en följd av gamla fördomar mot ridningen som överklassnöje.

Ridsporten är en av landets största sporter taget till antalet aktiva utövare, vidare har Ridsporten högst andel kvinnliga utövare. Att utesluta ridningen framstår bara som godtyckligt och som en följd av gamla fördomar mot ridningen som överklassnöje. Finansministern borde uppdatera sin verklighetsbild. Kanske till och med komma ut i stallet någon dag och se hur friskvård fungerar i praktiken?

Alla idrottsförbund som är anslutna till Riksidrottsförbundet har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet och därigenom utgör de en form av motionsidrott. Riksidrottsförbundet har tydligt uttalat att friskvårdsbidraget ska gälla alla idrottsförbund som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Frågan är inte komplicerad, det handlar bara om att politiken ska få ändan ur.

Det råder generellt en anmärkningsvärd brist på trovärdighet, långsiktighet och hållbarhet i den politik som förs i Sverige. Avsaknaden av en holistisk syn på samhället är direkt skadlig för utvecklingen. Att inte se ridning som friskvård och dess stora värde är ett tydligt exempel.

Ett friskvårdsbidrag ska inte bara vara till för vissa enskilda idrotter, utan gälla all idrott som innehåller friskvård. Det är uselt att en regering som kallar sig själv feministisk klarar inte av att besluta om något så självklart. Släpp fördomarna om ridsporten.

Christopher Frantz

Medborgerlig Samling, Stockholm syd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel