Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolor rasar mot sänkta bidrag

Flera ansvariga för Södertäljes friskolor menar att ett misstag gjort av kommunen gör att de fått sänkta lokalbidrag. Något som kan drabba dem hårt.

Friskolorna har fått sänkningar i två av de bidrag de får av kommunen för att bedriva sin verksamhet.

Den ena, skolpengen, menar de beror på att kommunen själv räknat fel och gav friskolorna för mycket under 2015.

Det andra är lokalbidraget där de tycker att kommunen inte har meddelat sänkningen tydligt nog.

Något som nu får stora konsekvenser för deras budget. Sänkningen av lokalpengen ska grunda sig i en pris- och avtalsmodell som kommunstyrelsen tog fram i slutet av 2012.

Marie Alfaro som är skolchef på Kringlaskolan tycker att de har ett ansvar att läsa på sådant som kan påverka deras verksamhet men att redovisningen till dem samtidigt har varit otydlig från kommunens sida.

– Det gör att det inte är så lätt att söka efter vad man ska titta på. Om vi hade haft regelbundna möten och fått tydligare redovisning hade det kanske varit lättare att hänga med.

Jane Westerberg, huvudman och rektor på Nyckelskolan, håller med och säger att hon kommer vara mycket noggrannare framöver.

– I framtiden kommer jag sätta mig och ta reda på varje möte de har haft. Men det här beslutet togs inte på utbildningsnämndens möte utan i kommunstyrelsen.

De som driver Södertäljes friskolor tycker också att det är underligt att kommunen sänker hyrorna för sina egna skolor samtidigt som de själva får betala som vanligt.

– När vi hyr från Telge fastigheter har vi inte samma hyreskostnad som de kommunala skolorna. Det är det här som gör att det blir skevt och som gör att vi sitter med mycket högre hyror än vad kommunen gör. Vi får inte kompensation för det, säger Jane Westerberg.

– Kommunen säger att det är ett nollsummespel i och med att lokalpengen ligger utanför skolpengen. Men för oss ligger den med i själva bidraget. Det är vår ekonomi. Det drabbar oss jättetufft, säger Anne Wansölin, huvudman för Järnaskolan.

För de tre friskolorna LT träffar innebär sänkningen summor som motsvarar från en och en halv tjänst till tre tjänster.

– Det betyder otroligt mycket och då har vi inte ens kommit in i årets löneförhandlingar, säger Marie Alfaro som också menar att kommunen trissar upp lönerna.

– Det är en ekvation som är ohållbar. Att tappa en och en halv personal är otroligt mycket. Vi skulle behöva mycket mer, fortsätter hon.

Även om de medger att sänkningen är lagenlig är det kommunens agerande mot dem som upprör mest.

– Vi protesterar inte i sak mot själva beslutet utan vi vill att alla ska få veta på vilket sätt man hanterar friskolorna i Södertälje. Det är sorgligt.