Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frisk om VM-guldet

Emelie Frisk bytte ut sig själv efter tre straffar och gav Sara Hjorting chansen att bli svensk hjälte med en osannolik räddning.

Emelie Frisk vann sitt första VM-guld för två år sedan, men då i en biroll. Nu startade hon finalen mot Finland. En final som Sverige vann efter straffar.

– Man är fortfarande i lite av ett rus, säger den Södertäljefostrade målvakten.

Men när dramat avgjordes, då stod Frisk vid sidan. På eget initiativ. Förbundskapten Andreas Lundmark överlät nämligen till målvakterna själva att avgöra vem som skulle stå.

– Jag ville testa på första, som jag räddade. Sedan kom jag lite fel på andra. Och när de också satte tredje, även om det blev bortdömt, då fick Sara (Hjorting) gå in och känna på det. Vi är olika. Hon är en straffmålvakt. Mer aggressiv. Jag vill vinna guld – och kan hon göra det bättre än jag väljer jag det.

Ett lyckat drag. Pixbomålvakten sträckte ut och stod för en fantomräddning av den sjätte finska straffen, vilket bäddade för guldet.

– När hon fick ut den långa armen och fingret – då var det extas, säger Frisk.

Hur högt rankar du det här guldet i din karriär?

– Nu frågar du två dagar efter. Men just nu känns det störst, med tanke på att alla var en så stor del av det. SM-guldet senast – jag vet inte hur jag ska ranka dem sinsemellan. SSL är ju värld-ens bästa liga och kanske det svåraste att vinna, säger Emelie Frisk.