Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frihet på internet – en förutsättning för demokrati

Yttrandefriheten är en grundlag i Sverige som vi ska vara stolta över. Det finns många länder där invånarna inte har rätt att uttrycka sina åsikter eller påpeka missförhållanden utan att straffas. I Kina har Google spärrats för att begränsa invånarnas informationstillgång.

Det kommer nu flera smygande försök att begränsa vår yttrandefrihet på nätet, och till att registrera våra uttalanden. EU vill nu att Sverige implementerar ett nytt datalagringsdirektiv som innebär att all telefonkontakt och alla e-mejl sparas i minst ett halvår. Allt sker i tysthet så att protester inte ska dyka upp medan möjlighet fortfarande finns att påverka beslutet.

Ett annat exempel på försök till censur är att sidan WikiLeaks hotas av nedstängning. WikiLeaks publicerar dokument som påvisar förskingring eller missförhållanden inom främst banker och myndigheter. Dokumenten kan ha kommits över på laglig eller olaglig väg. Givetvis uppmuntrar vi inte till olaglig verksamhet, men att begränsa yttrandefriheten på Internet är helt fel väg att gå i det här fallet.

I stället bör vi se internet som en enorm tillgång som ger människor möjlighet att skaffa och ta ställning till information, vilket är en förutsättning för demokrati. Risken med att reglera vem som får publicera vad på nätet är att makten över informationen koncentreras till ett fåtal stora företag.

Precis så ser det ut i tv-branschen i dag. Internet har gett en möjlighet för den lilla människan att sprida sina tankar och idéer på samma villkor som alla andra, och den möjligheten vill vi inte beröva henne.

Vänsterpartiets ståndpunkt är att datalagringsdirektivet inte ska implementeras i Sverige. Vi vill att debatten om datalagring sker öppet så att Internetanvändarna får möjlighet att delta i diskussionen om hur vår gemensamma digitala värld ska se ut.

Och i den digitala världen vill vi inte att storebror ska styra.

Samuel Karlsson (V)

Emmy Swärd (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel