Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Eldebrink: "Så krampaktigt"

Kvalsegern mot Finland var viktig. Men mycket måste bli bättre om Sverige ska nå basket-EM nästa år. – Det är så krampaktigt för allihop, säger Frida Eldebrink.

Annons

Det blev en riktig rysare i måstematchen mot Finland i Helsingfors. Ställningen var 49–49 med fyra minuter kvar, när Sverige gjorde segerrycket med tio raka poäng och vann med 59–49. Men fram till slutminuterna fanns det inte mycket att hurra över i Sveriges spel.

– Det var ungefär samma känsla som (i höstens förlust) mot Spanien, vi får det inte riktigt att funka. Vi måste väl försöka göra några ändringar för att få det lite mer avslappnat, lite mer "flow" i spelet. Det känns som att vi inte ens har kommit upp i 50 procent av vår kapacitet, säger Frida Eldebrink.

– Jätteskönt att vi kunde vinna med tio i alla fall. Men kan vi göra 10–0 på några minuter så borde vi kunna vinna med mycket mer.

Stjärnguarden tillhör stommen i det landslag som har genomgått flera förändringar det senaste halvåret. Amanda Zahui och Farhiya Abdi har tackat ja till spel igen, förbundskaptenen Jurgita Kausaite är ny och har dessutom drabbats av en hel drös skadeåterbud inför EM-kvalmatcherna mot Finland och Spanien.

– Det svåraste är kanske nya spelsystem och sådant, att komma in i det och hitta rytmen. Det är svårt att hitta något som passar direkt, säger Eldebrink.

– Med (förre förbundskaptenen) Lasse Johansson har vi ju haft samma grund i många år. Vi hann bygga upp och testa lite olika saker under en lång period.

Sverige gjorde en riktigt blek första halvlek inför 1331 åskådare – varav flera hundra svenska fans – i utsålda Tölö sporthall. Finland ledde med tre poäng i paus mot ett svenskt landslag som uppträdde hafsigt, stillastående och utan skärpa i avsluten.

Farhiya Abdi fick mest speltid av alla svenskor, men var en av flera som hade det tungt.

– Det var ingen bra match och det var frustrerande. Men vi vann och det var viktigast. Vi måste fortsätta nöta, nöta, nöta och prata om vad vi kan göra bättre som lag, säger Abdi.

Hon hade bara fått i två av tolv skott inför slutperioden, men satte ett par viktiga poäng när Sverige ryckte till seger.

– Jag kan inte fortsätta tänka att jag bara missar och missar. Det gäller bara att fortsätta skjuta tills vi vinner matchen.

För Jurgita Kausaite var segern hennes första som förbundskapten. Till skillnad från sina spelare var hon rätt nöjd med insatsen.

– Det kommer inte funka perfekt (redan nu), vi har haft ganska lite tid, säger Kausaite.

– Vi har ett nästan helt nytt lag, alla vill mycket och det är press på oss att leverera. Jag tycker att vi svarade bra på det.

EM-kvalet fortsätter borta mot Spanien på onsdag.