Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Demervall: Hur kan vi göra varje dag till en kvinnodag?

Den politiska rörelsen för jämställdhet och kvinnors rättigheter har över hundra år på nacken. Förslaget till en internationell kvinnodag presenterades redan vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn 1910.

Sedan 1977, på Förenta Nationernas (FN) initiativ, är 8 mars den internationella kvinnodagen och firas världen över. Dagen har ett stort historiskt värde och har bidragit till att sätta frågan om jämställdhet på dagordningen under decennier.

Men samtidigt som jag tycker att dagen är av stor vikt så kan jag kan inte låta bli att undra om den har börjat spela ut sin roll. På FN:s långa lista över högtidsdagar kan vi hitta allt från internationella dagen för världens berg, till världstoalettdagen och internationella dagen för bemannade rymdfärder. Och är det inte våfflans dag så är det fettisdag, alla hjärtans dag, farsdag, Black Friday eller Earth Hour. Min poäng är, det är alltid något.

Jag kan inte annat än känna mig avtrubbad och likgiltigt inför ännu en dag som ska firas, tyckas något om eller handlas något till.

Vi överöses ständigt med att vi ska äta något, köpa något eller tycka något. De sociala flödena fylls på med uppmaningar om högt och lågt kopplat till olika dagar. Jag kan inte annat än känna mig avtrubbad och likgiltigt inför ännu en dag som ska firas, tyckas något om eller handlas något till.

Jämställdhetsfrågan är fortfarande högst aktuell, missförstå mig inte där. För att ta några exempel, i Sverige finns det fler kvinnor med högre utbildning än män, trots det så tjänar kvinnor generellt sett mindre än män. En av tio kvinnor under trettio uppger att de upplevt sexuella trakasserier på jobbet. Dessutom upplever fler kvinnor än män att de är stressade, en skillnad som vi kan se redan på grundskolenivå. Det här är bara ett axplock av alla de olikheter som finns eller upplevs mellan könen och då har jag inte ens nämnt ämnen som rör exempelvis våld i nära relationer.

Om vi tittar på hur det ser ut internationellt så är situationen i många fall ännu värre. Färre flickor än pojkar går klart grundskolan och fortsätter med högre studier. Många flickor och kvinnor utsätts för könsrelaterat våld och nu ser vi också en negativ utveckling i form av att allt fler länder styrs av partier som hotar de framsteg som gjorts på jämställdhetsområdet. Till exempel inför många länder nu hårdare lagar mot abort och hbtq-frågor.

Det finns med andra ord mycket kvar att göra.

Den här dagen bör inte klumpas ihop och bli en i raden av alla andra dagar som vi slentrianmässigt trycker en tumme upp på. Om den här dagen endast blir en i raden av andra dagar vi ska fira eller uppmärksamma, då har den tappat sin funktion.

Jag inser att det kanske kan tyckas som att jag i och med den här texten gör det jag beskyller andra för att göra, det vill säga lyfter en fråga för att det råkar vara en viss dag och sedan gå vidare till nästa grej. Och ja, så kan det kanske uppfattas, men min poäng är egentligen att den här frågan är för viktigt och för stor för att rymmas på en dag. Den här dagen bör inte klumpas ihop och bli en i raden av alla andra dagar som vi slentrianmässigt trycker en tumme upp på. Om den här dagen endast blir en i raden av andra dagar vi ska fira eller uppmärksamma, då har den tappat sin funktion.

Så innan ni tryckt gilla på den här artikeln, och gått vidare för att fira nästa världsdag, kanske vi alla kan stanna upp och fundera lite extra på hur vi kan göra varje dag till en kvinnodag.