Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från smitning från olycksplats – ”cyklisten kan ha ramlat”

En 37-årig kvinna från Södertälje har av en oenig Södertälje tingsrätt friats från anklagelser om smitning från olycksplats.

Anledningen är att tingsrätten inte med tillräckligt stor säkerhet funnit det utrett att kvinnan, som körde bil vid tillfället, krockade med cyklisten eller om cyklisten ramlade av cykeln efter en kraftig inbromsning i hög fart.

Cyklisten kom i, enligt egen uppskattning, 35-40 kilometer per timme. När han närmade sig korsningen Transmissionsvägen/ Tvetavägen började en bil en vänstersväng som skulle korsa hans färdväg. Han bromsade och svängde. Han vet inte om han slog i bilen eller om han bara flög över bilen. Han landade på marken och slog sig på armar och ben..

Efter olyckan tittade bilisten hur det gick, men valde att fortsätta.

Vittnen skrev upp registreringsnumret och den 37-åriga bilisten åtalades.

Inför rätta förklarade hon att hon inte mindes olyckan.

Vittnet var osäkert på om cyckel och bil nuddade varandra. Vittnet berättade att föraren efter att ha sett att cyklisten reste sig upp och tog undan cykeln varpå andra människor hjälpte honom, åkte vidare.

Rättens ordförande och en av nämndemännen ville fälla 37-åringen för smitning från trafikolycksplats. Det faktum att 37-åringen reste sig och blev omhändertagen friar inte bilisten från ansvar att stanna kvar, ansåg de.

Två av nämndemännen ville fria. De ansåg att det fanns oklarheter kring olyckan och om det var fråga om en sammanstötning eller om cyklisten ramlat. Då bilisten såg att andra personer hjälpte cyklisten ansåg inte de två nämndemännen att bilisten borde ha någon skyldighet att stanna kvar på platsen.

Vid lika röstetal – i det här fallet 2-2 – i svensk brottmålsrättegång gäller att den lindrigaste påföljden för den tilltalade blir rättens dom. Ordföranden har alltså inte någon utslagsröst.

Alltså frias 37-åringen från brott.

Domen kan, som alla liknande domar, överklagas till hovrätten.

Läs också: Cyklist påkörd – polisen har hittat bilen