Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friade för mord i Södertälje fick mest ersättning

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Häktade för dubbelmordet på bröderna Moussa var de som fick mest ersättning under förra året - nära två miljoner totalt. 

LT har tidigare berättat om ekonomisk ersättning till personer som friats från misstanke i den stora gangsterrättegången i Södertälje. Nu visar det sig att tre av dessa är de personer som fått mest ersättning i hela Sverige under förra året.

Högst på listan finns en 33-årig man. Han var misstänkt för medhjälp till mord på bröderna Moussa, men friades. Han satt oskyldigt häktad från november 2010 till juni 2012 och fick 543 237 kronor i ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst, vilket LT berättade om i maj förra året.

Nu visar siffror från Justitiekanslern (JK), som TT tagit fram, att mannen är den som fått högst ersättning av alla häktade i landet under 2013.

Två män som varit inblandade i gangsterrättegången finns även på plats två och tre på listan.

477 207 kronor i ersättning gick till en nu 31-årig man från Södertälje som satt häktad från april 2011 till mars 2012 misstänkt för bland annat mordförsök.

Och 431 512 kronor fick en nu 23-årig man från Södertälje som suttit häktad misstänkt för medhjälp till dubbelmordet på Moussa-bröderna men friades.

Sammanlagt betalade JK ut över 50 miljoner kronor i ersättning till sammanlagt 1 600 personer, oftast som suttit frihetsberövade men sedan friats, under 2013. Det är samma nivå som rekordåret 2012, då 51 miljoner betalades ut. Det var då en ökning med tio miljoner kronor jämfört med år 2011.