Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friade får stora skadestånd

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Två av de åtalade i gangstermålet får totalt en miljon kronor i ersättning för att ha suttit frihetsberövade i 1,5 år och sedan friats. Dessutom släpptes en av de mordmisstänkta häromdagen av en oenig domstol.

De båda männen, 32 och 23 år gamla, greps och häktades den 2 november 2010 misstänkta för delaktighet i dubbelmordet.

Ett vittne påstod sig ha sett dem i en röd Volvo som passerade Ronna centrum strax innan morden natten mot den 1 juli 2010. Men tingsrätten ansåg vittnet icke trovärdigt och männen friades.

När rättegången sedan ogiltigförklarades, kvarstod domen. Åklagarna valde att inte åkalla vittnet vid den nya rättegången.

Den 1 juni 2012 släpptes båda på fri fot. Nu ger JK dem rätt till skadestånd. 32-åringen tilldöms 543 237 kronor för förlorad arbetsinkomst och lidande. 32-åringen var den enda av de 20 åtalade som hade fast anställning. 23-åringen tilldöms 431 512 kronor för lidande.

Dessutom valde tingsrätten i torsdags att släppa en 20-årig man på fri fot mot åklagarnas linje. 20-åringen är tillsammans med fem andra åtalade för medhjälp till dubbelmordet. Han är den förste av de mordåtalade som tingsrätten väljer att släppa på fri fot.

Men det var en oenig tingsrätt som tog beslutet. Tre nämndemän yrkade avslag medan en nämndeman och båda rådmännen yrkade på att 20-åringen skulle släppas fri.

I det läget är det det mildare alternativet som vinner.

– Jag tror beslutet är en kombination av den ovanligt långa häktningstiden och att han var den yngste som satt kvar i häkte, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Misstankarna mot mannen kvarstår dock. Han misstänks alltjämt för delaktighet i dubbelmordet på bröderna Moussa. Han dömdes till sex års fängelse för medhjälp i den första rättegången som sedan jävsförklarades. När brottet begicks var han 18 år gammal.

Åklagarna menar att han bland annat beordrade två yngre killar att flytta de stulna mopederna från en plats i Ronna till en annan. Den plats dit mopederna tros ha flyttats var till den så kallade Torpedens fars källare.

Därifrån, menar åklagarna, att mördarna ska ha hämtat mopederna senare på natten när de åkte ner till Oasen och sköt ihjäl bröderna med ett stort antal skott. Mopederna hittades sedan uppbrända på gångvägen 750 meter från Oasen.

En av de yngre, som ombetts stjäla mopederna, har i förhör erkänt att han stal dem, men att han trodde att de skulle användas till ett rån. Han har dock inte pekat ut några andra.

De åtalade förnekar brottsmisstankarna och hävdar att de inte har med morden att göra.