Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredsinsatser motverkar flyktingvåg

Situationen i världen har ändrats mycket de senaste åren, speciellt under 2015. Vi har blivit påtagligt medvetna om detta genom rapporter om krig, flyktingar och ekonomiska kriser.

I Sverige har detta blivit tydligt genom den stora mängden flyktingar som sökt asyl.

Många flyktingar kommer från Afghanistan, speciellt många ensamkommande barn och ungdomar. Att det kommer så många afghaner har flera olika orsaker. Försämrat säkerhetsläge i Afghanistan, försämrad ekonomi, risk att tvingas till kriget i Syrien med mera. Talibanerna stärker sitt inflytande, IS etablerar sig. Allt detta tillsammans med en 35-årig historia av ockupation, inbördeskrig, talibanstyre och korruption har lett till att många afghaner inte ser någon framtid i sitt land.

Men mycket har faktiskt gått framåt i Afghanistan. Sedan talibanerna kördes bort från makten 2001 har spädbarns- och mödradödlighet minskat kraftigt, klassiska mått på ökad välfärd. Antalet barn som går i skolan har ökat från en miljon till åtta miljoner. Kvinnors ställning har stärkts.

Sverige är en stor och viktig biståndsgivare, och måste förbli det. En stor del av biståndet kanaliseras via Svenska Afghanistankommittén (SAK). Vi spelar en unik roll i Afghanistan, som inte går att jämföra med någon annan svensk biståndsorganisation i något annat land. Med över 5 000 anställda (99 procent afghaner) är SAK kanske den största arbetsgivaren vid sidan av staten. Under förra året gick 75 000 barn i de skolor vi driver, 66 procent av dem flickor. Vi bedrev hälsovård för 1,8 miljoner afghaner och genomförde nära 300 000 hälsokontroller av barn. Vi hjälper lokala afghanska organisationer att utveckla sin egen verksamhet.

För att skapa hopp om en bättre framtid är det nu viktigare än någonsin att fortsätta med den fredsskapande verksamhet som utbildning och hälsovård utgör. Det är bästa sättet att motverka talibanernas och IS makt, därmed också bästa sättet att undanröja orsaker till flyktingvågen av afghaner vi nu ser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel