Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från tyska Schalke 04 till superettan

Han drog till sig storklubbars intresse som 14-åring.Men karriärvägen blev inte fullt så rak för Mateo Panadic. Efter en svår knäskada vill han starta om i Assyriska.

Södertäljeklubbens senaste nyförvärv ser ut att bli spelklar till hemmamötet med Degerfors i morgon.

En match som blir Mateo Panadics första sedan tidigt i våras, då anfallaren gjorde mål mot Everton under en U21-turné i England.

För att hitta tävlingsmatch med Schalke 04:s reservlag – i den tyska fjärdeligan – får man gå tillbaka till 24 oktober förra året.

– Jag vill bara spela fotboll, säger 21-åringen, inför debuten i Assyriska.

– Det känns väldigt bra att vara här. Jag känner mig motiverad och frisk. Jag ska kunna visa vad jag kan.

Men du har inte spelat match på länge, kommer du kunna bidra direkt?

– Ja, jag tror att det är möjligt. Jag känner mig bra. Full av självförtroende. Jag behöver vänja mig vid konstgräset, det har vi inte i Kroatien. Men det ska inte vara något problem.

27 minuter. Mer speltid fick inte Panadic i Schalke 04. En knäfraktur spolierade stora delar av den gångna säsongen – och ledde till att han lämnade den tyska klubben.

– Men jag har inte någon smärta nu. Det känns bra igen.

21 år gammal väntar den kroatiske anfallaren ännu på genombrottet.

Sju år efter att han uppvaktades av några av Europas största klubbar.

Mateo Panadic växte upp strax utanför Zagreb – med en pappa som var fotbollstränare. Den egna fallenheten för sporten visade tidigt och som 14-åring började klubbar som Borussia Dortmund och Liverpool höra sig för.

Och det var den engelska klubben som visade störst intresse.

– Jag blev inbjuden att träna där under en vecka. Men jag var väldigt ung, 14 år. Det var en häftig upplevelse. De ville ha mig dit men det blev svårt eftersom mina föräldrar var tvungna att följa med och jobba. Jag kunde ju inte åka själv, berättar han.

Mateo Panadic stannade kvar i Kroatien och spelade för en rad olika ungdomslag.

Ett par år senare, under säsongen 2013/14, flyttade han utomlands för första gången. I samband med att pappan hade ett tränarjobb i Österrike spelade sonen för Austria Wiens reserver.

En kroatisk mellanlandning senare satsade Mateo Panadic på flytten till Tyskland och Schalke 04.

Nu, en knäskada senare, väntar han på att få debutera i superettan.

En längre karriärväg än det var tänkt.

– Vissa har svårare vägar än andra. Jag har haft en svår väg. Men med hårt arbete

och hängivenhet kan jag nå toppen. Ibland behöver man ta ett steg bakåt för att ta två, tre framåt. Jag tror att det här är en bra plats att vara på, säger anfallaren.

– Det här är en andraliga i Sverige. Det är ingen dålig liga. Och jag tror att jag kan visa upp mig här.