Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från suggestiva ljud till mörker och ren skräck

Bakom den handbroderade gardinen har en svart skildring av den fridfulla villaidyllen i Bergvik vuxit fram.  En historia som finns med i den amerikanska antologin ”Stockholm noir”.

Dvärgschnauzern Disa håller vakt över matte Inger Frimansson. Tur är kanske det för deckarförfattaren blir ofta skrämd. Rädslan är en av ingredienserna till varför Inger skriver deckare.

När hon fick frågan om hon ville skriva en text till förlaget Akashic Books noir-antologi om Stockholm tvekade hon aldrig.

– Det var väldigt smickrande. Jag fick dispens att skriva om Södertälje. Det som lockar mig och ger mig inspiration är det svarta inifrån, ondskan. Kanske inte alltid ondska heller utan elände.

Inger skrev historien ”Svart is” på svenska och sedan översattes den till engelska.

– Jag föreställde mig en kvinna som bor här i Bergvik. Hon är uppåt 80 år och bor ensam kvar i sitt stora hus. Hon hör konstiga ljud på nätterna. Är hon gammal eller är det något annat?

Inger är själv mörkrädd och skräms av märkliga ljud i villan som är belägen i Bergvik och har en vacker utsikt över Mälarens istäckta vatten.

– När det knakar kan jag bli fruktansvärt rädd. Jag går upp tidigt och skriver och om det knäpper, hu! Jag får knottror! berättar Inger.

Hon har själv spelat in ett märkligt ljud med mobilen och tillsammans med dottern lyckades hon reda ut att det var en timer som skrämde livet ur henne.

– Den tog jag bort.

Inger skriver bäst på morgonen.

– Hjärnan är klar. Jag vaknar kanske halv fem och saker har blivit självklara helt plötsligt. Att skriva handlar inte om disciplin. Det är så roligt så det behövs ingen disciplin, i alla fall inte till den här boken. Annars är det bara att sätta sig och skriva, då föds inspiration.

För att bryta av mot de litterära thrillers som Inger ofta arbetar med skriver hon även för barn och ungdomar. Hon har nyligen avslutat en hästbokserie.

– Jag har fått så många glada tillrop, ’Snälla fortsätt!’. Läsarna hör av sig, har ritat och kommer med förslag på fortsättningar. Det är krävande att skriva för barn och ungdom. Man måste hitta rätt språk och tilltal, förklarar Inger.

Men det svarta berättandet tröttnar hon aldrig på. Nyheter om elände som utspelats i Södertälje är inget som ger Inger uppslag till nya berättelser.

– Södertälje har ett lite negativt rykte med mycket kriminalitet. Men jag inspireras av det ljusa och vill visa att det finns något annat under ytan.

– Just nu skriver jag en ny riktigt kuslig historia. Den är längre bort än noir – skräck. Tidigare har jag inte tagit ut svängarna så här mycket men nu gör jag det. Det

skulle kunna vara verkligt men är inte riktigt det. Eller?