Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från SSK till NHL – Nylander trivs med nya livet

William Nylander spås kunna bli nästa svenska storstjärna i NHL.Nu berättar 19-åringen om första tiden i Toronto Maple Leafs, klubbens framtidssatsning och blindtarmsproblemen som kan tvinga honom till en operation.

William Nylander fick vänta längre än väntat på att få chansen i NHL. Men för ett par veckor sedan kallades han upp från farmarlaget Toronto Marlies och är nu bofast som center i Maple Leafs laguppställning.

Två mål på nio matcher har det blivit så här långt för Nylander.

Det har varit ungefär som jag hade tänkt mig. Men jag hade velat ha lite fler poäng. Jag har haft ganska många chanser, samtidigt hade man varit lite mer orolig om man inte hade haft några chanser över huvud taget, säger han till TT.

I pappas fotspår

Vi träffar William Nylander i omklädningsrummet efter Maple Leafs seger i hockeyklassikern borta mot Detroit Red Wings. Publiken i Joe Louis Arena har fått se flera glimtar av varför han valdes som nummer åtta i NHL-draften 2014. Svensken borde visserligen ha gjort åtminstone ett mål, men spelar moget och har en härlig blick för spelet. Stilen påminner inte så lite om pappa Michael, som hann göra drygt 900 NHL-matcher innan karriären var över.

– Man kommer in i det och mer, ju fler matcher man spelar. Jag har haft några bra matcher på senaste tiden, när jag har kunnat komma in i spelet även när jag möter bra spelare, säger William Nylander.

Han njuter av att numera vara en del av världens bästa liga. Men bakom sig har Nylander en säsong som har varit allt annat än bekymmersfri. JVM i Helsingfors slutade i en gigantisk antiklimax när Juniorkronornas stora stjärna tacklades och fick en hjärnskakning direkt i premiären. Från läktaren fick Nylander sedan se lagkamraterna slås ut i semifinal, och när han kom hem till Toronto fortsatte problemen.

"Kanske får operera"

– Ungefär när JVM var över hade jag kunnat komma tillbaka, men så gick jag på is och fick problem med blindtarmen och var borta en vecka till, säger han.

– Jag fick antibiotika och då gick det bort. Men det är 15 procents risk att man får det igen inom ett år, så jag kanske får operera bort den sedan. Men just då var det bara skönt att kunna fortsätta säsongen, i stället för att vara borta typ tre veckor till.

För Toronto återstår bara knappt en månad av säsongen. Segern mot Detroit följdes visserligen upp med en ny tvåpoängare mot Tampa Bay på tisdagen, men Maple Leafs är ändå hjälplöst sist i Eastern Conference.

– När man lirade med Marlies var vi ju ett segertåg, vi bara vann och vann. Torskade man en så kom man tillbaka och vann typ åtta i rad, så då behövde man inte vara så besviken när man hade förlorat. Nu biter det lite mer, så det är skönt att vinna.

Del i framtidsbygge

William Nylander har sannolikt många säsonger i NHL framför sig. Han är tänkt som en viktig pusselbit i det framtidsbygge med många unga talangfulla spelare som Toronto Maple Leafs snickrar på.

– Vi har ett spännande lag i AHL, där vi vinner ganska mycket. Och det är ju där de försöker få in många spelare som ska leda laget i framtiden. Sedan har vi draftat ganska många bra spelare också. Så det kan nog bli riktigt kul i framtiden.

Fakta: William Nylander

Född: 1 maj 1996 i Calgary.

Moderklubb: Team Maryland.

Svenska klubbar: Södertälje, Modo och Rögle.

I AHL: Har de senaste två säsongerna snittat mer än en poäng per match med Toronto Marlies.

I NHL: Har spelat nio matcher och gjort två mål sedan han kallades upp till Toronto Maple Leafs.