Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från soft till tufft på årets bluespicknick

Efter fjolårets succé har Södertälje jazz- bluesförening förberett sig på att det kan bli hårt publiktryck när Södertäljes största picknick intar Torekällberget.

Förra året tog biljetterna slut strax efter att första bandet börjat spela.

– Året innan kom 200 så vi hade räknat med kanske 400–500 och hade tryckt upp 600 biljetter för säkerhets skull. Men det kom över 1 000 personer, berättar Lasse Jansson, ordförande i Södertälje jazz- bluesförening.

Det var dock ingen som fick vända vid ingången, utan ABF tryckte snabbt upp extra biljetter. I år är arrangörerna förberedda på en stor publik och har bland annat hyrt in fler toaletter.

– Det var jättekul att det kom så många, nästan så det gick plus. Det enda negativa jag hörde om förra årets picknick var att det blev kö vid toaletterna. Annars var folk väldigt nöjda, säger Lasse Jansson.

Förra året var det rätt rockig blues som dominerade. I år är banduppställningen väldigt varierad. Från Eric Bibb Staffan Astner, som spelar soft blues med mycket gitarr och sång, till Band of brothers från Stockholm som kör så det ryker från start till mål.

– Det är tuff blues. Inte direkt bluesrock, men de låter mycket och fort, säger Lasse Jansson.

Det kommer alltså att finnas blues som passar både de som mest vill sitta och lyssna och de som vill rocka loss.

Första bandet börjar spela runt klockan 18 och varje band spelar cirka en timme. Öppnar kvällen gör lokala duon Pete Simpson Gustav Almstedt, som spelar ”pre-war blues” äldre blues med slidegitarr, munspel och sång.

– Det skiljer 40 år mellan dem. Gustav är bara 22, men sonson till Ankan Almstedt, så musiken sitter i generna, skrattar Lasse Jansson.

Picknicken förväntas sluta runt klockan 23.30. Avslutar kvällen gör en svensk blues-legendar: 65-åriga Roffe Wikström med band, som sjunger blues på svenska så att hjärtana blöder.

– Roffe har spelat mycket i Södertälje. Sist han var här för ett antal år sedan så regnade det som sjutton, men alla hade roligt ändå.

Bluespicknicken arrangeras av Södertälje jazz- bluesförening i samarbete med ABF och med visst stöd av kommunen. Det ligger en hel del arbete bakom evenemanget. För att picknicken ska bli den folkfest det alltid varit krävs att vara ute i god tid för att hinna få alla tillstånd.

– Det är mycket småsaker som att skriva kontrakt på hur många decibel vi får ha, för djurens skull. Det är också tillåtet att dricka egen medhavd alkohol och det är ett undantag från stadgarna, säger Lasse Jansson.

Hur mycket publik förväntar ni er i år?

– Vi är glada om det kommer lika mycket folk som förra året. Nu är det bara vädret vi är oroliga över.

Roffe knyter ihop kvällen

Var? Råby hage på Torekällberget.

När? Den 14 juni, insläpp från klockan 17.30.

Vilka: Pete Simpson Gustav Almstedt börjar spela cirka klockan 18, därefter Eric Bibb Staffan Astner, Band of Brothers och till sist Roffe Wikström med band.

Biljetter: Köps på Luna biljettcentrum, Södertälje turistbyrå, via Ticnet eller direkt på plats. Källa: Södertälje jazz- bluesförening