Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från lilla kojan i skogen till Södertäljes fastigheter

En röd tråd i allt som Juan Copovi-Mena har gjort är fastigheter. Som liten byggde han kojor i de sörmländska skogarna och i Stockholm har han ansvarat för slott. Nu ska han ta hand om Södertäljes bostäder.

Indianer och cowboy-lekar i all ära, men det var när kojor byggdes i skogen som Juan Copovi-Mena trivdes bäst.

– Jag har alltid varit intresserad av byggfrågor och ville läsa till arkitekt. Att jag inte gjorde det var bara för att det var för lite teknik i utbildningen, säger Juan Copovi-Mena och berättar om sina intressen när han växte upp i Katrineholm:

– I bandystaden var det självklart att vi alla skulle vara intresserade av bandy. Även fotboll var intressant, men ärligt talat har jag aldrig fastnat för någon sport.

Genom två engagerade lärare, i bild och i musik, väcktes Juans intresse för musik och kultur i högstadiet. Han började förstå konst på ett annat sätt och Ravels ”Bolero” blev första stycket han lärde sig uppskatta.

– Men innan det var jag nog inte guds snällaste barn. Det var inte ovanligt att man hamnade i bråk på den tiden och jag hade säkert ett hett temperament som inte gjorde saken bättre, minns Juan Copovi-Mena.

Han föddes 1959 i Las Pedroñeras, 15 mil sydväst om den spanska huvudstaden Madrid. Han minns inte så mycket från tiden i Spanien. Pappan drev en rörelse som gick i konkurs och Sverige som behövde arbetskraft lockade. Familjen flyttade hit när Juan var tre år.

– Bostadsbristen i Stockholm 1962 var enorm, värre än den vi har i dag. Vi flyttade alla till Katrineholm, säger Juan Copovi-Mena på sitt nya jobb i Hovsjö.

På gymnasiet läste han den fyraåriga tekniska utbildningen, fördelade på två år i Katrineholm och två i Norrköping. Som inriktning valde han byggteknik samt anläggning där man kan få arbeta med större projekt som exempelvis vägbyggen.

Efter gymnasieåren gick han vidare till Väg och vatten på Chalmers i Göteborg. Och det var under de åren Juan träffade sin livskamrat Bo och de blev ihop.

– Väg och vatten motsvarar dagens samhällsbyggnadsprogram. Jag läste produktion och trodde jag skulle hamna på något entreprenadföretag, säger Juan Copovi-Mena.

I stället hamnade han på ett konsultföretag i Stockholm och började som konstruktör. På sju år där avancerade han till kvalitetsledare och projektledare. Efter tiden på konsultföretaget anställdes Juan av landstingets fastighetsbolag Locum där kom han i kontakt med Södertälje för första gången. Han arbetade med utvecklingen av Södertälje sjukhus i början av 2000-talet.

– På Locum var jag i 14 år. Det var en mycket lärorik och rolig tid när en helt ny verksamhet skulle byggas upp och jag fick leda det arbetet. Det gigantiska projektet var ”Nya Karolinska”, berättar Juan.

Han lämnade Locum för SL:s fastigheter. Juan fick ha hand om tunnelbane-, buss- och pendeltågsdepåer och arbetade med utveckling av stationer innan det dök upp något annat intressant.

– Stockholms stad behövde en ny fastighetsdirektör och mellan 2011 och 2015 fick jag ansvara för stadshuset, slott, badhus, teatrar, museer, idrottsanläggningar och bostäder, säger Juan, som innan han började arbeta i Södertälje också hann vara särskild utredare inom koncernbolaget Stadshus AB i Stockholm.

I Södertälje ska Juan Copovi-Mena basa över Telge bostäder och Telge Hovsjö, en tjänst som tidigare innehades av två personer.

– Inom Telge Hovsjö har man varit duktig på att bland annat engagera de boende i närområdet och utnyttja praktikplatser och inom Telge bostäder har man varit duktiga på andra saker. Jag kommer nu att plocka det bästa från båda och göra något nytt. En sak jag har sett under min korta tid här är att vi har många duktiga medarbetare i bolagen.

Mat är ett kärt ämne som återkommer ofta i samtalet med Juan Copovi-Mena och på sin fritid umgås han gärna med vänner, går på konserter och reser över helgen.

– Och på somrarna är jag alltid i föräldrabostaden vid kusten i Spanien. Där finns släkten och släkt i Spanien inkluderar ju farbröder, kusiner, sysslingar och andra nära och kära.

God mat är Juans stora intresse

Namn: Juan Copovi-Mena.

Ålder: 57 år i morgon.

Familj: Maken Bo sedan 35 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Gör: Vd för Telge Hovsjö och Telge bostäder.

Intressen: Mat, resa, konst och klassisk musik från Bach till början av 1900-talet.

Kuriosa: Har alltid på ett eller annat sätt arbetat med fastigheter och var med och startade projektet ”Nya Karolinska”, värderat till flera miljarder kronor.