Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från ifrågasatt till seriens bästa målvakt – Johan Mattsson om framgången och den mentala träningen: "Kunde bli manisk"

Hösten 2015 släppte han in 18 mål på sina sex första matcher och var stundtals ifrågasatt.
Hösten 2016 har han varit en jätte mellan Timråstolparna.
Johan Mattsson är seriens bästa målvakt just nu.
– Mentalt är det en mycket större trygghet nu, säger 24-åringen.

142 skott har han fått emot sig. Fyra av puckarna har gått in i målet.

Det ger Johan Mattsson 97,18 i räddningsprocent och därmed är Timråmålvakten etta i seriens målvaktsliga.

– Det har funkat bra, jag har haft otroligt bra hjälp av backar och forwards. De blockar skott och plockar både klubbor och returer. Då kan jag fokusera på första skottet och sedan vet jag att backarna är där. Så var det kanske inte förra året. Mentalt är det en mycket större trygghet, men rent speltekniskt är det ingen större skillnad, säger han inför mötet Södertälje, klubben han representerade som junior.

Mattsson kom till Timrå IK inför förra säsongen från Björklöven, med målet att bli förstemålvakt för första gången under seniorkarriären.

Starten i Hockeyallsvenskan blev dock tuff, både för Johan Mattsson och föreningen. Adam Ohre gav Mattsson konkurrens i inledningen och under Johan Mattssons sex första matcher fick han släppa 18 puckar förbi sig. Räddningsprocenten var dryga 87.

Läs mer: Krönika (2015): "Det här håller inte – det är för ihåligt i Timrå IK"

– Vi hade många svåra matcher i början förra året. Vi var nederlagstippade och visste inte riktigt var vi hade varandra. Det tog ett tag innan vi förstod att vi måste jobba hårt, säger Mattsson och tillägger:

– Jag tycker inte att det gick så himla dåligt personligen egentligen. Det är mycket som spelar in, som försvarsspel och så. När jag reflekterar nu i efterhand så tycker jag att det var en bra säsong. Jag ville komma hit och spela mycket matcher och kriga om en förstaspade. Jag hade kanske velat spela några matcher till i fjol också.

Han tittar inte så mycket på statistiken själv, men det är helt andra siffror för Timråmålvakten just nu.

– Det är känslan som är viktig för mig. Känns det bra så spelar jag bra, säger Mattsson.

– Det är roligt att man ligger där uppe, men det är ett resultat av hur laget spelar. Vi har varit riktigt bra i försvarszonen och i anfallszonen har vi nästan kvävt motståndarna och de kommer inte upp i vår zon så mycket.

Läs också: Inför kvällens hyllning – här är Per Hallins drömfemmor i både Timrå IK och Södertälje

Läs också: Björkung spelar vidare för Timrå mot Södertälje – så är läget i lagen inför mötet

Målvakten lyfter fram samarbetet med målvaktstränaren Peter Hirsch, men konstaterar samtidigt att de inte gör något revolutionerande.

– Det handlar om att skapa goda vanor och jobba hårt och det sätter sig mer och mer.

Redan förra säsongen började Johan Mattsson att jobba med den mentala coachen Andy Swärd och det har gett honom ett helt annat lugn både på och vid sidan av isen. Han kan variera mellan att koppla av och fokusera på ett mycket bättre sätt.

– Förut kunde det nästan bli maniskt, jag hade svårt att släppa saker som var både bra och dåliga. Nu är jag lugnare och jag vet att det finns en Johan som spelar hockey och en på sidan av rinken.

– När det går bra nu så kan jag tillåta mig att njuta lite också. Förut skulle jag alltid försöka att hålla humöret på en så jämn nivå som möjligt.

Nu är 24-åringen en av anledningarna till Timrå IK:s starka start i Hockeyallsvenskan.

– Vi har vunnit många matcher och ligger i toppen så det känns jättebra, säger Johan Mattsson.

– Vi har kommit in i det här rätt från första början i stället för att halka efter som tidigare år. Vi har tagit tag i det direkt. Vi var bra förra året också, men för sent.

Hur långt kan det här räcka?

– Som vi spelar nu ska vi vara med i toppen. Vi ska hålla det här uppe och det är 44 matcher kvar så det är mycket hockey som ska spelas. Det är mentalt jobbigt att hålla i ett vinnande spel, men det ser lovande ut. Vi ska bygga vidare på det här och förlorar vi en match får vi se till att vinna nästa, så det inte blir två eller tre förluster för då kan karusellen vara igång.

Målvaktsligan

1) Johan Mattsson, Timrå IK (6 matcher), 97,18 procent.

2) Erik Källgren, IK Oskarshamn (4 matcher), 96,36 procent.

3) Jonas Johansson, Almtuna (5 matcher), 94,87 procent.

4) Andrew Engelage, BIK Karlskoga (4 matcher), 94,78 procent.

5) Jonas Fransson, Västerås (7 matcher), 93,19 procent.

Fotnot: Ställningen i målvaktsligan innan onsdagens matcher var spelade.