Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från gummibåt på Medelhavet till musteri i Lina

Tryckeriarbetare, agronom och frisör var de hemma i Syrien. Äppelmustare i Södertälje.– Vi trivs, och hoppas att anställningen blir lång, säger Samer Malke.

Hösten är här och Äppelblommans musteri i Lina har fått upp farten. Tre syriska flyktingar har fått anställning.

När LT besöker den lilla anläggningen vid Lina handelsträdgård rullar Lennart Strands Nykvarnsäpplen på rensningsbandet.

– Det är första gången jag mustar äpplen från tomten. Och jag har ändå haft äppelträd länge, ja sedan 70-talet, säger Lennart.

100 kilo äpplen ska bli nästan 60 liter pastöriserad must på ungefär en halvtimme.

Dany Khajo, 38 år från Qamishli, väger och lastar på äpplena. Nere vid krossen står Samer Malke, 55 år från Qamishli, och sköter kross- och pressmaskinen.

Lite längre in i musteriet, bredvid pastöriseringsmaskinen, förbereder Roula Buless, 31 år från Homs, mustboxarna.

Alla har bott i Sverige i ett och ett halvt år, alla har flytt från Syrien.

– Jag hade papper och visum och flög via Turkiet, säger Samer, som arbetade som agronom-ingenjör i Qamishli. Han och hans fru, som är utbildad läkare, bor i Sverige med sina två tonårsbarn.

– Jag tog mig till Turkiet, åkte buss till havet. Sedan gummibåt för sex personer som vi var 20 i. Det var dyrt, läskigt och tog lång tid, mitt i natten till en grekisk ö. Sen var det långtradare och buss till Sverige. Men min fru och mina barn är kvar i Syrien, säger Dany och ser ledsen ut.

– Jag flög fram och tillbaka till Jordanien för att få visum, sen via Libanon och Ankara, säger Roula som har sin man och sina barn här i Sverige.

De har flytt från sina hem, från sina jobb. De trivs men längtar hem.

– Jo, visst skulle man vilja ha det som förr. Men mina barn vill nog inte flytta tillbaka, de går på dagis, pratar svenska, säger Roula på bra svenska.

Hos Janne Blomgren får de tre syrierna arbeta, och de får träffa kunder som pratar svenska.

– Vi trivs, och hoppas så klart att få förlängd anställning efter december, säger Samer och ler.

Janne Blomgren hoppas det också:

– Många tar in arbetslösa på en praktikperiod på sex månader, och byter ut dem sedan. Men vi satsar på det vi har. Så nu har de en riktig anställning, som bland annat berättigar till a-kassa. Det ger självrespekt och självkänsla.

– Förhoppningen är att vi ska fortsätta produktionen av egen must med inköpta äpplen under vintern, säger Janne Blomgren till sist.