Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från fiasko till succé på ett år – så gick det till

Tiden i division 1 blev bara ettårig. Här är berättelsen om SSK:s otroliga resa, om motgångarna, tvivlen, och hur ett lag med 24 nya spelare blev en segermaskin.

Tekning mellan SSK och Borlänge. 4 600 åskådare jublar hejdlöst. Det har precis blivit känt att Sundsvall kommer att förlora borta mot Troja vilket betyder att segern mot Borlänge tar SSK tillbaka. Spelarna jublar, fansen firar, de dansar och sjunger tillsammans. För bara ett år sedan var tongångarna annorlunda. Det här är historien om SSK:s omstart och väg tillbaka till allsvenskan.

2 april 2015.

SSK förlorade borta mot Sundsvall i kvalserien, och SSK:s A-lag var för första gången i klubbens historia utanför landets två högsta divisioner. Det talades om att hockeyns framtid i Södertälje var hotad.

Huvudtränaren Mats Waltin, som kommit in med fem matcher kvar av kvalserien, var redan klar för en fortsättning. Han och klubbdirektören Mats Pernhem bänkade sig i en av logerna

i Scaniarinken för att dra upp strategin för framtiden.

– Jag minns att vi sa till varandra att ”vi måste visa att vi lever”, minns Mats Waltin.

Där och då började bygget av en ny klubb, en ny kultur och ett nytt lag. Inte en enda spelade hade kontrakt då. Första värvningen var fystränaren Walter Skeppar, som kom in med sitt team.

– Vi började med att skaffa ledare. Nummer ett var att bygga upp en träningskultur. Det blev basen till den här laglojaliteten som vi haft hela säsongen, berättar Mats Waltin.

Under hela säsongen har SSK-spelarna sprungit i trappor på Fotbollsarenan, vissa har gjort det före sin arbetsdag på ett ”vanligt” jobb.

– Man ska inte underskatta betydelsen av att göra jobba saker tillsammans. Som brottningsträningen, som vi hade varje torsdag. Att ta tag i varandra och stirra varandra i ögonen, sånt bygger ihop folk, säger Waltin.

Målet med träningen var att nå hockeyallsvenskan.

– Vill man spela i allsvenskan får man träna som de gör i allsvenskan. Men det gällde att hitta en väg, säger Waltin.

22 maj 2015.

SSK fyller sakta men säkert på med nyförvärv. Den 22 maj presenterade SSK en spelare som få Södertäljebor hört talas om innan: Johan Skinnars.

– Jag hade ingen aning om vem han var. Jag fick ett tips om honom, jag minns inte riktigt från vem, det var så många tips just då. Men jag minns när jag träffade Johan första gången. Jag sökte personer med det rätta drivet, och huvudfrågan var ”varför vill du spela

i SSK?”. Det märktes tidigt att Johan var ett kaptensämne, säger Waltin om den forward som skulle bli just lagkapten och härförare i kvalserien.

Totalt blir det 24 nya spelare, bara två fanns i A-truppen förra säsongen. De flesta värvades utan att Waltin sett spelaren förut. Men alla spelare intervjuades, med fokus på att hitta personer med rätt karaktär och inställning.

16 september 2016.

SSK förlorar den sista träningsmatchen borta mot Kumla. Waltin kan i dag skratta åt minnet.

– Haha, ja det var så jädra dåligt. Och jag minns att jag tänkte att ”vi måste få tid på oss, det är så mycket nytt”. Jag visste vad vi gjort, men att vi måste få tid att bygga upp en trygghet kring det, berättar Waltin.

– Men några dagar senare vann vi seriepremiären borta mot Huddinge. Vi kom ut där och kände fansens stöd, vi gjorde en jättebra match och vann. Där vi fick en bra skjuts i rätt riktning. Där fick vi näring. Alla gick på slak lina innan den matchen, hade vi förlorat den, ja hade det blivit något helt annat, minns Waltin.

11 november 2015.

Efter 14 raka segrar förlorar SSK för första gången i division 1 östra. Men seriesegern och platsen i allettan är klar sedan länge.

– Men något som jag inte tycker att spelarna fått credd för är att de alltid mötte motståndare som gjorde sin bästa match. För dem var det ju alltid inspirerande att möta SSK, säger Waltin.

Men trots alla segrar var det ofta som tränare och spelare var kritiska och missnöjda.

– Vi ställde höga krav på spelarna, vi kände att det vi visade upp inte skulle räcka. Spelarna blev självkritiska. Men jag var orolig hela tiden för att det skulle bli en förnöjsamhet bland spelarna. Varje dag, varje träning efter en match letade jag efter någon nonchalans. Men den kom inte. Spelarna har verkligen haft bra arbetsdisciplin, säger Mats Waltin.

6 februari 2016.

SSK har ångat på genom allettan och ska med tre omgångar kvar spela seriefinal mot Västervik, där segraren troligtvis tar direktplatsen till kvalserien.

Men det blir inte ens jämnt. SSK är helt chanslöst och blir överkört. Resultatet stannar vid 0–6, men kunde ha blivit det dubbla. Efteråt får Mats Waltin frågan av LT om SSK har något att göra i en kvalserie. En berättigad fråga.

– Vi måste förbättra oss och ska förbättra oss, var Waltins svar då.

SSK får till slut spela playoff för att ta sig till kvalserien. Tränare och spelare pratar om det som positivt, eftersom laget behöver bli mer samspelt. Och det var inget spel för gallerierna, hävdar Mats Waltin i efterhand.

– Jag hävdar att det var det bästa som kunde hända för oss. Vi behövde varje match, säger Waltin nu.

– Visst var det tufft med fler matcher, men vi visste allihop att vi hade tränat tillräckligt hårt för att klara det.

27 februari 2016.

Men säsongen är nära att ta slut redan i playoff-omgång två. SSK leder hemma mot Piteå med 4–0, men Piteå kommer tillbaka. De får spela i numerärt överläge i fem minuter och gör tre mål på 47 sekunder. Matchen går till förlängning. Första målet avgör. Men det tar bara 2.46 innan defensive backen Petter Lindberg skjuter ett slagskott i mål som räddar SSK.

– Den känslan, där och då i förlängningen. Det där glömmer inte jag. Det kunde ha tagit slut där, minns Waltin.

– Den matchen blir vändningen för oss. Det traumat, efter det är vi jäkligt bra. Då hade vi tagit oss förbi något tillsammans. Vi stod på klippkanten, men vi överlevde. Det gav väldigt mycket energi, säger Mats Waltin.

Tror du att SSK hade klarat att gå till allsvenskan om ni tagit direktplatsen till kvalserien?

– Det är en bra fråga. Jag måste säga att jag är mycket tveksam till om vi klarat det.

10 mars 2016.

SSK överraskar med ett effektivt spel på bortaplan i första kvalseriematchen mot Troja/Ljungby. Efter det kan ingenting stoppa SSK. Förutom Västervik, som är det enda laget SSK förlorar mot i kvalserien. I övrigt blir det idel segrar.

16 mars 2016.

När SSK säkrar avancemanget hemma mot Borlänge finns 4 600 på läktarna i Scaniarinken. Totalt snittar SSK 3 181 åskådare per hemmamatch totalt sett över hela säsongen. Mer än de två senaste säsongerna i hockeyallsvenskan.

– Supportrarna trimmade laget genom att komma till matcherna även i division 1 östra. Första gångerna stod vissa spelare chockade, men de blev inskolade med publiktrycket. Supportrarna har verkligen haft en stor del i allt det här. De har betytt jättemycket, säger Mats Waltin.

Nu fortsätter resan. Vilka spelare som blir kvar är inte känt än, men Walter Skeppar är kvar. Och den nya träningskulturen ska ge nya framgångar.

– Ska man bli ett SHL-lag behöver man träna som ett SHL-lag, säger Mats Waltin.