Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från det gamla bevakningstornet syntes stora delar av Scania och sjön

I lite äldre tider fanns ett luftbevakningstorn på gården Saltskogs mark, ut mot Nyköpingsvägen.

Efter krigsslutet 1945 var inte detta längre någon militär domän utan allmänheten kunde ta sig upp där och hänföras av utsikten mot nordväst och dåvarande Scania-Vabis fabriksområde.

Vi kan se en del av Nyköpingsvägen i bildens nedre, vänstra hörn.

Vi kan notera att då hade inte det höga huvudkontoret blivit uppfört. I bakgrunden kan vi dock se hyreshusen på Värdsholmen och av denna notering sluta oss till att bilden bör ha blivit exponerad någon gång vid mitten av 1950-talet.

Bilden verkar vara tagen en tidig vårdag, vilket man kan se genom bristen på grönska.

Kännare av Scanias byggnader skulle säkert kunna få ut mera information av bilden men vi har inte dessa detaljkunskaper. Klocktornet framträder dock tydligt.

En annan detalj är att man tydligt kan se höga skorstenar, något som försvunnit genom utbyggnaden av fjärrvärme.

Nästan mitt i bilden kan man se den gamla stinsbostaden som numera härbärgerar fackförbundens expeditioner. Tidigare fanns företagets bilskola där.

Detta röda hus vid den utstickande udden är kvar sedan den tid då Saltskogs järnvägsstation var i drift. Det var Södertäljes huvudstation fram till 1921.