Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från college till landslaget 

Hemma från USA. Och uttagen i landslaget. Långdistanslöparen Sanna Mustonen tänker ge allt för att slå igenom på allvar.

Annons

För två år sedan bestämde sig Sanna Mustonen, 20, för att flytta till USA, gå på college och satsa på friidrotten. Nu är hon hemma i Södertälje igen.

– Jag kände mig klar med USA och saknade Sverige, säger hon.

Träningen i USA var annorlunda, men lärorik.

– Jag ångrar inte att jag åkte. Jag har lärt mig jättemycket och gått framåt.

Ett kvitto på att hon har utvecklats är den färska landslagsplatsen, som hon har belönats med. Till helgen väntar tävlingar i Norge.

– Jag ska springa Nordiska/Baltiska mästerskapet. Det ska bli jättekul, eftersom det är min första landslagssamling. Om jag kan springa runt mitt personbästa på 17,12 på 5 000 meter är jag nöjd.

Efter landslagsuppdraget väntar några veckors vila för Mustonen, innan hon trappar upp träningen inför terrängsäsongen. En säsong med ett klart mål. EM i november.

– Jag har haft en jättelång bansäsong, med tävlingar från januari fram till nu. Därför känner jag att jag behöver vila lite och bara köra lugn löpning. Jag tänker att ett uppehåll ska ge mig en ny kick inför terrängsäsongen.

Att flytta hem till Sverige och satsa helhjärtat på friidrotten är inte det lättaste. Sanna har inga sponsorer och att hitta ett jobb som passar med hennes träning är svårt.

– Jag tränar två gånger om dagen, det går inte att kombinera det med de flesta jobben. Men jag vill ändå ge det en ordentlig chans, det är nu eller aldrig. Nästa år är det junior-EM och jag drömmer om att få springa VM och OS, säger hon.

Läs mer om Sanna Mustonen i torsdagens papperstidning.