Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från brevbärare i Södertälje till historiker i Paris

Det är en samhällsnyfiken blivande 70-åring LT når på telefon i Paris. Dagens jubilar Örjan Appelqvist lät historieintresset styra vägen genom livet.

Jubilar Örjan är uppväxt i Värmland, men flyttade till Södertälje med frun Margareta 1970 och började arbeta som brevbärare. Trots att paret numera spenderar vinterhalvåret i Paris är det fortfarande i Södertälje hjärtat sitter på svensk mark. Under decennierna som brevbärare var Örjan även facklig studieorganisatör och aktiv debattör i den politiska debatten.

– Vi ordnade studiecirklar på arbetstid, det var väldigt roligt och man lärde känna varandra. Tillsammans skrev vi böcker om brevbärarens historia som blev början på min akademiska bana, berättar Örjan.

I mitten av nittiotalet tog han språnget in i akademin och började skriva sin doktorsavhandling om Sverige efterkrigspolitik och Gunnar Myrdal. Vad skulle Sverige göra efter andra världskriget och hur gick det är frågeställningar han utgick från. Sju år senare, år 2000, var verket på 500 sidor klart och Örjan fick titeln docent i internationella relationer. Samtidigt erbjöds han tjänsten som lärare på Stockholms universitet i fakulteten internationella relationer som då var relativt ny.

– Jag fick bygga upp inriktningen från kursnivå till dagens doktorander. Elevantalet ökade från 40 till 200 per år. Det var en enorm expansion.

Numera är Örjan pensionerad men intresset för hur ekonomier fungerar i efterkrigstid sitter i, på universitetet Sorbonne fortsätter han forskandet.

– Fördelen med att vara historiker är att jag kan som pensionär fortsätta i egen takt med det jag tycker är spännande. Både jag och min fru är hemskt nyfikna vilket vi får fritt utlopp för här i Paris som är så rikt kulturellt. Det är en glädje att få vara här. Fastän jag längtar efter Södertälje ibland, och sommaren i Roslagen.

Att det blev ett liv i Paris beror på en kombination av Örjans professionella inriktning och vurm för fransk kultur. I Montmartres folkliga kvarter med människor från världens alla hörn bor paret och stormtrivs. Vardagen i Paris och de senaste årens turbulenta världsutveckling har även triggat Örjans intresse för fransk politik.

– Det finns en militär närvaro här, personligen känner i alla fall jag mig inte lugn när soldater patrullerar gatorna. Lösningen är aldrig mera vapen.

2017 hoppas Örjan på att blir ett mindre våldsamt år och att det syriska folket får leva i fred. För att det ska vara en möjlighet måste Sverige ta sitt ansvar och sluta sälja vapen till oljemonarkier som Saudiarabien eftersom det är som att hälla olja på brasan till fanatiker menar han.

– Det sorgliga med otrygghet är att en del tjänar på det. Vi måste våga lyssna på varandra, alltid, och föra en dialog åt alla håll. Olof Palme talade om gemensam säkerhet för 30 år sedan. Vi måste respektera den andras vision av säkerhet fastän vi lever i olika kulturer vi inte vet så mycket om, avslutar jubilaren Örjan som tänker fira födelsedagen med ett restaurangbesök i Paris och fortsätta undersöka livet med nyfikenhet.

Jubilaren Örjan Appelqvist

Fyller: 70 år den 5 januari.

Familj: Frun Margerata Norlin och två vuxna döttrar.

Yrke: Pensionär, docent i ekonomisk historia och f.d. lektor i internationell relationer vid Stockholms universitet.

Bor: Paris, Södertälje och Roslagen.

Firar: ”Min fru fyller jämt i april så vi kommer att fira gemensamt med våra vänner längre fram som får reda på hur i sinom tid.”