Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framsynt program för språkutveckling

Annons

Svenska språket är en nyckel till att komma in i och ta plats i vårt samhälle.

Socialdemokraterna i Södertälje satte språkutveckling som en viktig punkt i sitt program inför valet i september. Halva Södertäljes befolkning har andra språk än svenska som modersmål. Då är det särskilt viktigt att utveckla en god svenska så att alla kan klara sig bra i samhället.

Anmäl text- och faktafel

Nu har Södertälje kommun fått ja på en ansökan till Tillväxtverket om 32,5 miljoner kronor för åtgärder mot segregationen. Kommunen ska själv satsa drygt 6 miljoner i detta program, som är starkt inriktat på åtgärder i förskolan och förskoleklasserna. Ett av målen är att barnens språkutveckling ska förbättras.

De flesta som kommer nyanlända lär sig ganska snabbt en enkel svenska som gör det möjligt att hjälpligt ta sig fram i vardagslivet. Men därifrån går det ofta rätt trögt att utveckla språket vidare. För många är det jobbigt att lära sig uttrycka sig mera avancerat, fånga in språkets nyanser. Särskilt om man lever i en omgivning av människor med samma modersmål, där man inte behöver prata svenska så ofta.

Jobbigt, men viktigt att komma vidare.

Att kunna uttrycka sig väl, inte bara i tal utan också i skrift, har stor betydelse. Särskilt i arbetslivet, där god språkbehandling öppnar nya möjligheter för personen i fråga.

Ett bra uttal, en god så kallad prosodi, betyder mycket för att man lätt ska göra sig rätt förstådd. Det är ett annat led som är viktigt i språkutvecklingen.

Södertäljes socialdemokrater vill bygga vidare på den omfattande språkutbildning i svenska som drivs genom sfi, skolor, studieförbund och andra, så att fler och fler kan lyfta sina färdigheter i svenska till nya nivåer.

Processen startar med de små barnen, i förskolan och med barns möjligheter att läsa. De nya pengarna från Tillväxtverket ger ökade förutsättningar för detta.

Bokbuss och förskolebibliotek bör kunna komplettera programmet.

En del i Socialdemokraternas idé är att bygga upp ett centrum för språkutveckling i svenska i Södertälje, där det kan forskas och ges impulser och inspiration till olika former av utbildningar. Insatserna kan både ge tusentals Södertäljebor nya möjligheter i livet och bryta ner barriärer mellan olika grupper i staden, öppna kontakter som kan bli stimulerande.

Satsning på språkutveckling i svenska bör innefatta bra undervisning i skolorna – inte bara i svenska utan också i det egna modersmålet.

Man kan lätt förledas att tro att sådana här tankar står i motsats till kraven på en bra modersmålsundervisning i skolorna för dem som inte har svenska som första språk. Men så är inte fallet, det har visat sig i omfattande forskning. Tvärtom: God språkbehandling i modersmålet ökar förutsättningarna för att ha en god språkbehandling också i svenska. Så satsning på språkutveckling i svenska bör innefatta bra undervisning i skolorna – inte bara i svenska utan också i det egna modersmålet.

Socialdemokraternas ansats för språkutveckling kan få stor betydelse för att den invandrartäta staden Södertälje ska hålla ihop i en god gemenskap. Den har nu fått en god början. Måtte den bli helt genomförd.

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel