Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågetecknen kring biobränslen är många

Anmäl text- och faktafel

I en bok som heter En varmare värld och som gavs ut av Naturvårdsverket 2016 läser jag: ”Totalt fick luften under perioden 2005–2014 i genomsnitt ta emot 36 miljarder ton koldioxid per år till följd av förbränningsutsläpp och förändrad markanvändning världen över.”

Jag läser vidare: ”Ändå ökade atmosfärens koldioxidinnehåll inte med mer än cirka 16 miljarder ton per år. Mer än hälften av det årliga tillskottet försvann tydligen omgående från luften. Utöver de källor som tillför ämnet finns det alltså även stora sänkor, det vill säga processer som befriar atmosfären från utsläppt koldioxid. En betydande del av koldioxidtillskotten till luften tas upp av havet. Under senare tid har varje år 9–10 miljarder ton överförts dit. Återstoden, i genomsnitt cirka 11 miljarder ton koldioxid per år, har tagits om hand av vegetationen på land. ”

Oerhörda mängder koldioxid som ökar växthuseffekten och gradvis höjer medeltemperaturen på jorden till, och kanske över, kritiska nivåer då en klimatkatastrof hotar jorden.

Det mest effektiva upptaget av koldioxid sker genom träd, framför allt i skogar världen över. Fyra miljarder hektar, mer än en fjärdedel av jordens landyta, tas i dag upp av skog. I själva verket skulle tio miljarder hektar av världens totala landyta behöva vara skog.

Men problemet är större än så. Det är långtifrån bekymmersfritt att årligen nästan tio miljarder ton koldioxid tas upp av haven. Hur länge kan detta fortsätta? Och hur påverkas haven, hur starkt försuras de? Hur påverkas det liv i haven som är en viktig del av förutsättningarna för mänsklighetens försörjning?

För att få balans mellan växt och förbränning av kol måste mänskligheten också kraftigt minska förbränningen. Samtidigt som man gör allt för att öka växtprocessen. Beskogar mer och mer.

Mot den här bakgrunden måste man sätta frågetecken för hela tänkandet att biobränslen på sikt skulle vara ett gott medel i kampen mot klimathotet.

Djurriket (i huvudsak människan) har de senaste århundradena tagit för sig alldeles för mycket utrymme på växtrikets bekostnad. Djurriket bör ge tillbaka detta utrymme innan det blir en stor katastrof för livet på vår planet.

Mot den här bakgrunden måste man sätta frågetecken för hela tänkandet att biobränslen på sikt skulle vara ett gott medel i kampen mot klimathotet. I den valrörelse som just har varit har debattörer från olika partier gärna och aningslöst hänvisat till biobränslen som en viktig del av lösningen på alla klimatproblem.

Men förbränning av biobränslen vållar utsläpp av koldioxid precis som när man eldar fossila bränslen. Förbränning som förbränning (för tydlighets skull: det finns sådan förbränning som inte vållar utsläpp av växthusgaser, till exempel förbränning av vätgas – det är förbränning av all slags material som innehåller kol som ska undvikas).

En förutsättning för att biobränslen ska ge klimatvinster är att framställningen av dem medför ökad växtlighet som väger upp förbränningen. Men med den stora övervikt som på vår planet råder av förbränning gentemot växtlighet bör man i princip använda all ökning av växtligheten till att minska denna eftersläpning. Vi har inte råd att elda upp den. Målet måste vara att all energi vi behöver är sådan förnybar energi som inte innebär förbränning utan som hämtas direkt från sol, vind och vatten.

I stället för att tänka oss biobränslen för att driva flyg- och biltrafik borde vi inrikta oss dels på att begränsa trafiken, dels på att ersätta förbränningsmotorer med elmotorer, drivna av ström från sol-, vind och vattenkraft.

Utvidga världens skogar så mycket det går och minska all slags förbränning så mycket som möjligt! Det bör vara viktiga ledstjärnor i kampen mot klimathotet.

Bosse Elmgren

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel